Business & Finance Κυριακή 5/09/2021, 14:21
BUSINESS & FINANCE

Ισπανία: Απαντά στον πληθωρισμό με αύξηση του κατώτατου μισθού

Ισπανία: Απαντά στον πληθωρισμό με αύξηση του κατώτατου μισθού

Με αυξήσεις στον κατώτατο μισθό επιχειρεί η Ισπανία να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες οικονομικές ανισότητες, καθώς ο πληθωρισμός τρέχει με τους υψηλότερους ρυθμούς της τελευταίας δεκαετίας. 

«Είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη μείωση των ανισοτήτων, οι οποίες αυξήθηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια», λέει στο Bloomberg η υπουργός Οικονομίας, Νάντια Καλβίνο. «Από τη στιγμή που γίναμε κυβέρνηση, πριν από τρία χρόνια, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα από τα στοιχεία των οικονομικών προτεραιοτήτων μας», προσθέτει. 

Η ισπανική οικονομία, που συρρικνώθηκε κατά 11% πέρυσι, εκτιμάται ότι θα εμφανίσει τους υψηλότερους ρυθμούς από τη δεκαετία του 1970, καθώς ανακάμπτει από την πανδημία. 

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει ανακοινώσει τα σχέδιά του για την αύξηση του κατώτατου μισθού των 950 ευρώ φέτος, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων, καθώς το κόστος ζωής ανεβαίνει.  

Η αύξηση του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012 είναι αποτέλεσμα του ανοίγματος της οικονομίας αλλά και των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Η Καλβίνο θεωρεί, πάντως, ότι ο τόσο υψηλός πληθωρισμός είναι προσωρινός. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News