BUSINESS & FINANCE

Περαιτέρω αυξημένοι μισθοί από τον Ιούνιο του 2022

Στο τραπέζι η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Περαιτέρω αυξημένοι μισθοί από τον Ιούνιο του 2022

Στη δίνη των διεθνών ανατιμήσεων, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει από τη ΔΕΘ νέα δέσμη αντισταθμιστικών μέτρων, ώστε να στηριχθεί το εισόδημα των νοικοκυριών που κινδυνεύει να «ροκανιστεί» ενώ μέσω των διεθνών πληθωριστικών πιέσεων. Εκτός από τις άμεσες φορολογικές ελαφρύνσεις που ήδη είναι κλειδωμένες για το 2022, το νέο «καλάθι» της ΔΕΘ αναμένεται να εστιάσει και στην έμμεση φορολογία, όπως τον ΦΠΑ αλλά και σε άλλα μέτρα μέσω των οποίων μπορεί να τονωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. 

Ανάμεσα στα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι και  η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη, για το 2022 έχει νομοθετηθεί η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά για εργαζόμενους και εργοδότες. 

Το συνολικό ποσοστό των εισφορών  για το 2022 τουλάχιστον μέχρι τώρα διαμορφώνεται στο 36,66% (από 40,56%). Τα σενάρια αυτή τη στιγμή κάνουν λόγο όμως και για επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 μονάδες. Με μια νέα μείωση το συνολικό ποσοστό των εισφορών  θα έπεφτε στο 35,56%. 

Εάν τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει στην επιπλέον μείωση θα έχει ολοκληρώσει και την προεκλογική της δέσμευση για σωρευτική μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. 

Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 μονάδες θα είχε δημοσιονομική  επίπτωση περίπου 299 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως το υπουργείο Εργασίας «έτρεχε» ήδη μελέτη για διερεύνηση των προοπτικών σωρευτικής μείωσης έως 5 ποσοστιαίων μονάδων μέχρι το 2023. 

Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί

Εάν προχωρήσει τελικώς η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τότε το κόστος για τις επιχειρήσεις θα είναι μικρότερο, γεγονός που θα συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά και δημιουργείται ένα επιπλέον αντικίνητρο για την υποδηλωμένη εργασία. Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι θα δουν αυξημένο το εισόδημα τους. 

Αυτό σημαίνει πως μετά και την διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών συντελεστών αλλά και με μια νέα μείωση κατά 1,1 μονάδες, ένας εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ θα έχει όφελος περίπου 13ευρώ τον μήνα και σχεδόν 182 ευρώ τον χρόνο.

Αντίστοιχα, ένας εργαζόμενος με υψηλότερο μισθό, 2.000 ευρώ, θα δει αύξηση περίπου 59 ευρώ τον μήνα και 826 ευρώ τον χρόνο.

Τον Ιούνιο του 2022 η πρώτη μείωση 

Πάντως, ήδη είναι δρομολογημένη η μείωση τω ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα .Για το δεύτερο εξάμηνο  του 2022, από τον Ιούνιο του 2022, προβλέπεται ήδη μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας (0,50) για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου .

Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης ανέρχονται σε 6,5% μέχρι και τον Μάιο του 2022  ενώ από τον Ιούνιο του 2022 οι εισφορές για επικουρική σύνταξη μειώνονται στο 6%.

Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει ακόμη τον «δρόμο» των 0,60 ποσοστιαίων μονάδων για να εκπληρώσει το στόχο της. Πολύ πιθανόν στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ η μείωση κατά 0,60 να τοποθετηθεί χρονικά μαζί με την μείωση  που προβλέπεται λόγω του Νομού Κατρούγκαλου  και  η συνολική επιπλέον μείωση κατά 1,1 μονάδες να ισχύσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2022,από τον Ιούνιο δηλαδή του 2022.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News