Business & Finance Σάββατο 4/09/2021, 22:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

5G: Κλειδί για την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς smartphone

5G: Κλειδί για την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς smartphone

Θεμελιώδης είναι η συνεισφορά των συσκευών 5G στην ανάπτυξη της διεθνούς αγοράς smartphones, οι οποίες μάλιστα έχουν σημαντικά υψηλότερη μέση τιμή πώλησης σε σχέση με την αρχική τιμή των συσκευών 4G. Μέχρι το τέλος του 2022, οι πωλήσεις συσκευών 5G θα καλύπτουν περισσότερο από το 50% των συνολικών πωλήσεων smartphones, σύμφωνα με σχετική έρευνα της IDC. Το 2021, ο συνολικός όγκος των πωλήσεων 5G smartphones αναμένεται να αυξηθεί κατά 123,4% σε σχέση με πέρυσι. Η Κίνα θα εξακολουθήσει να αποτελεί κορυφαία αγορά, ελέγχοντας το 47,1% της παγκόσμιας αγοράς 5G, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν με 16%, την Ινδία με 6,1% και την Ιαπωνία με 4,1%.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των συσκευών 5G βρίσκονται και αυτές στο επίκεντρο της προσοχής της αγοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, η μέση τιμή πώλησης ενός smartphone 5G αναμένεται να διαμορφωθεί στα 634 δολάρια το 2021, σταθερή δηλαδή στα επίπεδα του 2020 (632 δολάρια). Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι όσο οι συσκευές 5G ακολουθούν ανοδική πορεία, οι συσκευές 4G υποχωρούν. Ενδεικτική είναι και η μαζική πτώση της μέσης τιμής πώλησης των 4G συσκευών. Η μέση τιμή πώλησης έχει μειωθεί στα $206, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 30% πτώση από πέρυσι ($277).

Παγκόσμια αγορά smartphones

Σύμφωνα με την IDC, οι παραγγελίες smartphones παγκοσμίως θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2021. Αν και η κατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένει ασθενής λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, η αγορά smartphones έχει δείξει θετικά αποτελέσματα τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με το “IDC Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker”, οι αποστολές smartphones αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,4% το 2021. Η εν λόγω αύξηση μπορεί να αποδοθεί στην άνοδο των πωλήσεων συσκευών που υποστηρίζουν λειτουργικό iOS κατά 13,8%, καθώς και στην αύξηση 6,2% στις πωλήσεις συσκευών Android.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της IDC, οι μεγαλύτερες αγορές του κόσμου το 2021, δηλαδή η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δυτική Ευρώπη, θα εξακολουθήσουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, η Μέση Ανατολή και η Αφρική θα τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη. «Το 2020 η αγορά ήταν αμήχανη λόγω της πανδημίας, αλλά όλα τα κορυφαία brands υλοποίησαν κανονικά τα σχέδια παραγωγής τους, με κύρια διαφορά ότι το χρονοδιάγραμμα παρατάθηκε. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο, όπου τα επίπεδα αποθέματος είναι πολύ πιο υγιή από άλλες κατηγορίες, όπως οι υπολογιστές. Βλέπουμε την ανθεκτικότητα της ζήτησης των καταναλωτών στα πρόσφατα τριμηνιαία αποτελέσματα των πωλήσεων», τονίζει η IDC.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News