Business & Finance Σάββατο 4/09/2021, 10:16
BUSINESS & FINANCE

Τι γυρεύουν οι «πρόσφυγες του bitcoin» στην Άγρια Δύση;

Τι γυρεύουν οι «πρόσφυγες του bitcoin» στην Άγρια Δύση;

Όταν η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα κατά του mining και του trading του bitcoin, τον Μάιο, ο Kevin Pan, CEO της κινεζικής εταιρείας mining κρυπτονομισμάτων Poolin, μπήκε στο αεροπλάνο την επόμενη κιόλας ημέρα και έφυγε από τη χώρα. 

«Αποφασίσαμε να φύγουμε μια και καλή. Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ», λέει ο Pan στο BBC.

Με έδρα το Χονγκ Κονγκ, η Poolin είναι το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο mining bitcoin στον κόσμο, με το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της να βρίσκεται στην Κίνα. 

Άλλωστε, η Κίνα ήταν η χώρα όπου βρισκόταν το 70% της ισχύος για το mining bitcoin παγκοσμίως, ώσπου οι αρχές υιοθέτησαν σκληρή στάση, ξαφνιάζοντας τους miners και ρίχνοντας την τιμή του bitcoin. 

Τώρα, οι «πρόσφυγες του bitcoin» της Κίνας αναζητούν εναγωνίως μία νέα πατρίδα, είτε στο γειτονικό Καζακστάν, τη Ρωσία ή τη Β. Αμερική. Γιατί για τους miners του bitcoin, ο χρόνος είναι κυριολεκτικά χρήμα. 

«Έπρεπε να βρούμε ένα νέο μέρος για τα μηχανήματα που κάνουν mining bitcoin. Γιατί κάθε λεπτό που δεν λειτουργεί ένα μηχάνημα, δεν βγάζει χρήματα», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Poolin, Alejandro De La Torres.

Οι miners της Poolin, όπως και πολλοί άλλοι, αναζητούν καταφύγιο σε ένα μέρος που κάποτε ανήκε στην Άγρια Δύση της Αμερικής: Το Όστιν του Τέξας. 

Τι είναι το mining

Τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, υπάρχουν μόνο ψηφιακά και δημιουργούνται όταν ένας υπολογιστής «εξορύσσει» (mine) το νόμισμα, λύνοντας πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα. 

Η διαδικασία αυτή απαιτεί πολλή ενέργεια, επομένως οι miners αναζητούν μέρη με φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και ένα χαλαρό εποπτικό περιβάλλον. 

Και στο Τέξας βρήκαν αυτό που ζητούσαν. Εκεί, η νομική προστασία την οποία έχουν οι επιχειρήσεις τους διασφαλίζει ότι δεν θα πάθουν ό,τι έπαθαν στην Κίνα. 

Άλλωστε, ο κυβερνήτης του Τέξας, Greg Abbott έχει υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων. «Θα γίνει! Το Τέξας θα είναι ηγέτης του crypto», έγραψε στο Twitter τον Ιούνιο. 

Πολλές κινεζικές εταιρείες bitcoin αναζητούν στο Τέξας τη σταθερότητα αλλά και την ευκαιρία. Η BIT Mining σχεδιάζει να επενδύσει 26 εκατ. δολάρια στη δημιουργία ενός data centre εκεί και η Bitmain επεκτείνει την παρουσία της στο Ροκντέιλ του Τέξας. Αυτή η μικρή πόλη των 5.600 κατοίκων φιλοξενούσε κάποτε τα μεγαλύτερα εργοστάσια αλουμινίου στον κόσμο, αλλά σήμερα εξελίσσεται στη νέα πρωτεύουσα του mining για το bitcoin. 

«Οι Τεξανοί παίρνουν την ελευθερία τους και τα δικαιώματά τους πολύ σοβαρά και το ίδιο συμβαίνει και με εμάς τους bitcoiners», εξηγεί ο De La Torre. 

Το γεγονός ότι το Τέξας έχει μία από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος σε όλο τον κόσμο, λόγω της απελευθέρωσης του δικτύου του, σίγουρα βοηθά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News