Business & Finance Πέμπτη 2/09/2021, 12:58
BUSINESS & FINANCE

Αναλυτές στο CNBC: Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει tapering τον Δεκέμβριο

Ποια θα είναι η τύχη του προγράμματος PEPP, στο οποίο συμμετέχουν τα ελληνικά ομόλογα

Αναλυτές στο CNBC: Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει tapering τον Δεκέμβριο

Τον Δεκέμβριο θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων που εφαρμόζει για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας, όπως εκτιμούν τέσσερις αναλυτές που μίλησαν στο CNBC.

Στις ΗΠΑ, η Federal Reserve έχει ήδη αφήσει να φανεί ότι θα προχωρήσει στη μείωση του δικού της προγράμματος αγοράς τίτλων (η διαδικασία αυτή ονομάζεται «tapering») πριν από τα τέλη του έτους. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ  είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ένα σημείο όπου δεν χρειάζεται τόση στήριξη όση στα προηγούμενα στάδια της πανδημίας.

Ανάλογες ανακοινώσεις αναμένονται και στην Ευρωζώνη. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου, όμως οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα περιμένει μερικούς ακόμα μήνες για να ανακοινώσει την τύχη των μέτρων στήριξης των οικονομιών.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι πιθανότατα θα το κάνουν τον Δεκέμβριο», λέει στο CNBC ο Gilles Moëc, επικεφαλής οικονομολόγος της AXA Investment Managers. «Νομίζω ότι θέλουν να δώσουν στους εαυτούς τους χρόνο και να έχουν τις νέες προβλέψεις (για την ευρωπαϊκή οικονομία)», προσθέτει.  

Επιπλέον, η ΕΚΤ θα θέλει να δει τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την Chiara Zangarelli, οικονομολόγο της Nomura. Όμως, θα ήταν πολύ δύσκολο οι ανακοινώσεις για το tapering να καθυστερήσουν πέραν του Δεκεμβρίου, εκτιμά.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, είπε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι «ο Σεπτέμβριος είναι πολύ μακριά» από την ημερομηνία ολοκλήρωσης το προγράμματος αγοράς τίτλων PEPP, αφήνοντας να φανεί ότι οι ανακοινώσεις του tapering θα μπορούσαν να πάρουν μερικούς ακόμα μήνες.  

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τους μακροοικονομικούς δείκτες, για να «μαντέψουν» το πότε θα κινηθεί η ΕΚΤ. Τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν τον Αύγουστο ο υψηλότερος της τελευταίας δεκαετίας, στο 3%.

Η ΕΚΤ έχει πει ότι περιμένει την αύξηση των τιμών καταναλωτή φέτος, όμως έχει εκτιμήσει ότι αυτή θα είναι προσωρινή.  Στόχος της είναι να κρατήσει τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα.  Έτσι, εάν οι τιμές παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, τότε η ΕΚΤ θα πιεστεί να αποσύρει τα μέτρα στήριξης γρηγορότερα.

Υπενθυμίζεται ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία, PEPP, εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2020 και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022. Το πρόγραμμα είναι ύψους έως 1,85 τρισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του PEPP, η ΕΚΤ αγόρασε και ελληνικά κρατικά ομόλογα, παρότι αυτά δεν συμμετέχουν στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, λόγω της αξιολόγησης junk τους.

«Το εάν οι αγορές του PEPP θα μειωθούν ουσιαστικά, νομίζω είναι λίγο πρόωρο. Πιστεύω ότι θα έχουμε μία ένδειξη ότι οι αγορές του PEPP θα παραμείνουν ακόμα πολύ υψηλές κατά τη διάρκεια  του τέταρτου τριμήνου, πριν να έρθει το tapering το πρώτο τρίμηνο του 2022»,  λέει στο CNBC ο Guillaume Menuet, οικονομολόγος της Citi.

Ο Salomon Fiedler, της Berenberg, εκτιμά ότι το παραδοσιακό πρόγραμμα αγοράς τίτλων (APP) θα «τρέξει» τουλάχιστον έως το 2023 και μετά θα ανακοινωθεί η πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, ενδεχομένως το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς αυτής.

Στο μεσοδιάστημα, η Zangarelli της Nomura προβλέπει ότι το APP θα επεκταθεί σε μέγεθος, με τη λήξη του PEPP. Εκτίμησή της είναι ότι οι σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.  

Τι μπορεί να ανατρέψει το σκηνικό; «Ο κορωνοϊός, ο κορωνοϊός, ο κορωνοϊός», λέει ο Moëc της AXA Investment Managers.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News