Business & Finance Πέμπτη 2/09/2021, 12:12
BUSINESS & FINANCE

Και όμως, η Bundesbank ξεπλένει… βρώμικο χρήμα

Και όμως, η Bundesbank ξεπλένει… βρώμικο χρήμα

Μία καθ’ όλα νόμιμη επιχείρηση ξεπλύματος… βρώμικου χρήματος έχει στηθεί στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας. Και αυτό γιατί η Bundesbank έχει δεχθεί χαρτονομίσματα του ευρώ συνολικής αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ που καταστράφηκαν από τις φονικές πλημμύρες οι οποίες έπληξαν τη Γερμανία τον Ιούλιο.

Πολίτες και τράπεζες παραδίδουν στη Bundesbank χαρτονομίσματα τα οποία όχι μόνο βράχηκαν στις πλημμύρες, αλλά λερώθηκαν με πετρέλαιο, λάσπες ή και λύματα.

Η κεντρική τράπεζα αναλαμβάνει να στεγνώσει, να καταγράψει και στη συνέχεια να καταστρέψει τα χαρτονομίσματα αυτά, αποζημιώνοντας τους κατόχους τους.

Μάλιστα, η Bundesbank αναγκάστηκε να αγοράσει στεγνωτήρια για να αντιμετωπίσει την μεγάλη ροή βρεγμένων χαρτονομισμάτων. Οι ειδικοί που έχουν αναλάβει αυτή τη δουλειά γνωρίζουν ότι εάν βάλουν βρεγμένα χαρτονομίσματα σε δεσμίδες, τότε αυτά κολλάνε μεταξύ τους και η δεσμίδα γίνεται σκληρή σαν τσιμέντο.

Σε μία συνηθισμένη χρονιά, η Bundesbank λαμβάνει περίπου 40 εκατ. ευρώ σε κατεστραμμένα χαρτονομίσματα. Όμως φέτος, έχει ήδη λάβει 51 εκατ. ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από AP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News