Business & Finance Τετάρτη 1/09/2021, 17:41
BUSINESS & FINANCE

ΣΒΕ: Οι τέσσερις άξονες για την επιστροφή στην ανάπτυξη – Στο επίκεντρο η μεταποίηση

ΣΒΕ: Οι τέσσερις άξονες για την επιστροφή στην ανάπτυξη – Στο επίκεντρο η μεταποίηση

Στην επαναφορά της μεταποίησης στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας προσβλέπει ό Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) γύρω από τέσσερις άξονες, τη μείωση λειτουργικού κόστους, τις παραγωγικές επενδύσεις για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, την αγορά εργασίας και την καινοτομία – τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση. Συγκεκριμένες προτάσεις γύρω από αυτές τις τέσσερις δέσμες ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΣΒΕ, κ. Αθανάσιος Σαββάκης, στη σημερινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιπλέον, ο κ. Σαββάκης επανέφερε προς τον πρωθυπουργό το καίριο θέμα της εξυγίανσης των σχέσεων βιομηχανίας και αλυσίδων λιανεμπορίου- (καθαρές τιμές).

Ειδικότερα, ο ΣΒΕ τονίζει πως η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη μετά και την κρίση λόγω της πανδημίας COVID-19 σημαίνει δημιουργία ισχυρής επιχειρηματικής βάσης, με τη βιομηχανία και τη μεταποίηση στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας. Η εξασθενημένη εγχώρια επιχειρηματικότητα, η οποία εξακολουθεί να «αντέχει» μετά από δυο πρωτόγνωρες κρίσεις διάρκειας σχεδόν δώδεκα ετών, χρειάζεται επειγόντως τη θεσμοθέτηση μέτρων για την επανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας και για την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΒΕ προτείνει τη δημιουργία σύγχρονου κράτους, στο οποίο όμως θα δραστηριοποιούνται χωρίς εμπόδια, δυναμικές και υγιείς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Για το λόγο αυτό, η προφανής ανάγκη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ο ΣΒΕ προτείνει να τοποθετηθεί στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου, με στόχο την εξασφάλιση της σύγκλισης των απόψεων του πολιτικού κόσμου για την ανάπτυξη της χώρας την επόμενη δεκαετία.

Αναλυτικά οι προτάσεις του ΣΒΕ:

ΣΒΕ: Οι τέσσερις άξονες για την επιστροφή στην ανάπτυξη – Στο επίκεντρο η μεταποίηση-1

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΒΕ δήλωσε ότι «η επαναφορά της χώρας στην ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία σύγχρονου κράτους στο οποίο θα δραστηριοποιούνται χωρίς εμπόδια δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις από τώρα και στο εξής θα πρέπει να στοχεύσουν στη δημιουργία ισχυρής επιχειρηματικής βάσης, με τη βιομηχανία και την μεταποίηση στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας. Μετά από δύο απανωτές κρίσεις, η μεταποιητική βάση της χώρας δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές. Πλέον όμως απαιτείται η θεσμοθέτηση μέτρων για την επανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και για την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης.»

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News