ΑΥΞΗΣΗ ΖΗΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΙΜΩΝ

Ο χάρτης των φοιτητικών διαμερισμάτων: Οι τάσεις σε τιμές ενοικίων και προσφορά

Τι αναφέρει έρευνα της Geoaxis

Ο χάρτης των φοιτητικών διαμερισμάτων: Οι τάσεις σε τιμές ενοικίων και προσφορά

Αύξηση της τάξεως του 13% καταγράφει το ύψος των ζητούμενων ενοικίων φοιτητικών διαμερισμάτων, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας εκτιμητών ακινήτων Geoaxis που αφορά έξι περιοχές στην επικράτεια, σε Αθήνα (Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη), Θεσσαλονίκη (Καμάρα, Ροτόντα, Αγίου Δημητρίου), Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλο και Κομοτηνή. Η διψήφια άνοδος του 13% στα ζητούμενα μισθώματα αντικατέστησε, το μονοψήφιο ποσοστό αύξησης του 2,3% του 2020, που είχε διαμορφωθεί το 2019 και το 2018 σε 9,3% και 12%, αντίστοιχα. Η επιβράδυνση της ανόδου του 2020 συνδέεται με την εκδήλωση της πανδημίας, η οποία όμως, αποδεικνύεται ότι δεν επέφερε σημαντικές επιπτώσεις στις ζητούμενες τιμές των ενοικίων, σύμφωνα με την Geoaxis.

Κατά την έρευνα, η Αθήνα και ο Βόλος αποτελούν τις πόλεις με τις υψηλότερες και χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων, ενώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2017, τα μισθώματα έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 26,1% (ή 5,22% κατά έτος).

Ο χάρτης των φοιτητικών διαμερισμάτων: Οι τάσεις σε τιμές ενοικίων και προσφορά-1
Το ύψος των μηνιαίων ενοικίων ανά ευρώ

Από πλευράς παλαιότητας, τα μεγαλύτερα σε ηλικία φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη με διάμεση ηλικία τα 50 έτη. Ακολουθεί η Αθήνα με διάμεση ηλικία τα 42 έτη, ο Βόλος με 28 έτη, το Ηράκλειο Κρήτης με 26 έτη και η Πάτρα με 22 έτη. Την μικρότερη διάμεση ηλικία καταγράφει η Κομοτηνή με 21 έτη.

Ο χάρτης των φοιτητικών διαμερισμάτων: Οι τάσεις σε τιμές ενοικίων και προσφορά-2
Διάμεση ηλικία κατασκευής

 

Από πλευράς επιφανειών, τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Αθήνα με διάμεση επιφάνεια 63τ.μ.. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 55 τ.μ., ο Βόλος με 50 τ.μ. και η Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης με 45 τ.μ. Οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων καταγράφηκαν στην Κομοτηνή με 42 τ.μ..

Κατά την Geoaxis, η αύξηση της προσφοράς φοιτητικών διαμερισμάτων θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον, επειδή αριθμός διαμερισμάτων λόγω υποχώρησης του τουρισμού διατίθεται πλέον για τυπική μακροχρόνια μίσθωση. Μία τάση που εντοπίζουν οι αναλυτές της εταιρείας σχετίζεται με το γεγονός ότι η πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγει να νοικιάσει όσο το δυνατόν παλαιότερα και μικρότερα διαμερίσματα. Ταυτόχρονα, καταγράφεται μείωση των φοιτητών που επιλέγουν να συγκατοικήσουν, με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σημαντικότερο ρίσκο διάθεσης σε σχέση με τις γκαρσονιέρες. 

Τα φοιτητικά διαμερίσματα μαζί με τις αποθήκες, τα logistic centers, τα Data Centers και τους οίκους ευγηρίας έχουν αποδειχθεί σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο τα πλέον ανθεκτικά ακίνητα στην μείωση αξιών λόγω COVID-19. Στον αντίποδα βρίσκονται τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα γραφεία χαμηλών προδιαγραφών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News