Business & Finance Τρίτη 31/08/2021, 15:23
BUSINESS & FINANCE

Μάνατζερ ή πρωταθλητής; Ο CEO της Nike αποκαλύπτει τη ρουτίνα του

Μάνατζερ ή πρωταθλητής; Ο CEO της Nike αποκαλύπτει τη ρουτίνα του

Ο σημερινός πρόεδρος και CEO της Nike, Τζον Ντοναχόι, βρισκόταν στα πρώτα στάδια της καριέρας του, στην Bain & Company, όταν άκουσε έναν ομιλητή σε ένα πρόγραμμα κατάρτισης να λέει κάτι που του έκανε εντύπωση. Οι κορυφαίοι αθλητές αντιμετωπίζουν το να ζητήσουν βοήθεια σαν ένδειξη δύναμης. Ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είχε μόνο τον προπονητή του, αλλά έναν προσωπικό σεφ και έναν ψυχολόγο. «Εσείς στις επιχειρήσεις, συμπεριφέρεστε σαν το να ζητήσεις βοήθεια να είναι σημάδι αδυναμίας. Παριστάνετε ότι έχετε όλες τις απαντήσεις», είχε πει ο ομιλητής.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, λοιπόν, ο Ντοναχόι δούλεψε με πολλούς coaches επιχειρηματικών ηγετών, εξακολουθεί να συναντιέται με τον επί 30 χρόνια ψυχολόγο του και έχει φτιάξει το δικό του «διοικητικό συμβούλιο», μία ομάδα έμπιστων φίλων στους οποίους στρέφεται όταν χρειάζεται συμβουλές.

Ο Ντοναχόι έχει διατελέσει CEO της Bain & Company, της eBay και της ServiceNow. Τον Ιανουάριο του 2020, έγινε ο τέταρτος CEO στην ιστορία της Nike, στο δ.σ. της οποίας συμμετείχε από το 2014.

Η θέση την οποία ανέλαβε δεν ήταν εύκολη. Η Nike είχε αντιμετωπίσει μία σειρά από αρνητικά δημοσιεύματα για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στις γυναίκες υπαλλήλους και αθλήτριές της.

Όμως ο Ντοναχόι έθεσε ένα στόχο για την πλήρωση του 45% των υψηλόβαθμων θέσεων από γυναίκες έως το 2025. Σχεδίαζε να κάνει μία παγκόσμια περιοδεία 100 ημερών για να ακούσει από κοντά τα προβλήματα σε κάθε μέρος όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, όμως αναγκάστηκε να την ολοκληρώσει ψηφιακά, λόγω της πανδημίας.

Και την περασμένη εβδομάδα, η Nike έκλεισε τα γραφεία της σε όλο τον κόσμο για να δώσει στους υπαλλήλους της λίγο χρόνο για να ξεκουραστούν και να γεμίσουν τις μπαταρίες τους.

Ο Τζον Ντοναχόι μοιράστηκε με τη Wall Street Journal το καθημερινό πρόγραμμά του, το οποίο θυμίζει περισσότερο αθλητή παρά CEO.

Τι ώρα ξυπνάς συνήθως τις Δευτέρες;

Είμαι πλάσμα της συνήθειας. Ξυπνάω στις 5:45 όλες τις καθημερινές. Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να πιω ένα λίτρο νερό και δύο φλιτζάνια καφέ και μετά κάνω stretching. Διαλογίζομαι για 10 λεπτά και μετά έχω έναν personal trainer της Nike, με τον οποίο γυμνάζομαι από τις 7 έως τις 8, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Πόσες ώρες κοιμάσαι το βράδυ;

Έχω αποδεχθεί ότι χρειάζομαι ύπνο. Στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου, έλεγα στον εαυτό μου ότι δεν χρειάζομαι και τόσο ύπνο. Και η πραγματικότητα είναι ότι ο ύπνος είναι σημαντικός. Έτσι, στοχεύω τουλάχιστον στις επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Κάποιες φορές δεν είναι ρεαλιστικό, έτσι στοχεύω στις 70 ώρες κάθε 10 ημέρες.

Τι τρως για πρωινό για να ξεκινήσεις σωστά την εβδομάδα;

Πίνω ένα shake πρωτεΐνης και μετά φτάνω στο γραφείο, όπου τρώω ένα ελληνικό γιαούρτι Chobani και μία μπανάνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News