ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Σε ομολογιακό δανεισμό 40 εκατ. ευρώ καταφεύγει η Fraport Greece

Σε ομολογιακό δανεισμό 40 εκατ. ευρώ καταφεύγει η Fraport Greece

Στην εξασφάλιση ομολογιακού δανεισμού της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ καταφεύγει η Fraport Greece, καθώς η «μαύρη τρύπα» που έχει προκαλέσει η ρευστότητα στα μεγέθη της εταιρίας παραμένει μεγάλη. Η κίνηση αυτή είναι σε συνέχεια της χρηματοδότησης ύψους 90 εκατ. ευρώ που είχε λάβει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την άνοιξη του 2020, η εταιρεία, που διαχειρίζεται τα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Για την εξασφάλιση του ομολογιακού δανείου η Fraport βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με Alpha Bank, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν τις προσεχείς εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες. Στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες όσο πλησιάζει το τέλος της χρονιάς, οπότε συσσωρεύονται υποχρεώσεις.

Η ρευστότητα της Fraport Greece διαμορφώνεται σε περίπου 83 εκατ. ευρώ (τέλη Δεκεμβρίου 2020), σύμφωνα με την οικονομική έκθεση για τα μεγέθη του 2020. Ωστόσο, είναι απαραίτητο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η εταιρεία να ενισχυθεί με «φρέσκα» κεφάλαια, επειδή, η συμφωνία που έχει πραγματοποιήσει η Fraport Greece με το Δημόσιο δεν προβλέπει την καταβολή μετρητών, αλλά μόνο την αναστολή σειράς πληρωμών, όπως αυτές ορίζονται από τη σύμβαση παραχώρησης.

Πρόκειται για την ετήσια αμοιβή παραχώρησης της οποίας η πληρωμή αναστάλθηκε για το διάστημα 2019-2021 και δεν θα καταβληθεί ούτε το 2022 υπό την προϋπόθεση ότι η επιβατική κίνηση είναι μικρότερη από 30,8 εκατ. επιβάτες. Μετατέθηκε ακόμη, η καταβολή της μεταβλητής αμοιβής παραχώρησης, που θα ξεκινήσει να υπολογίζεται από το 2022, ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει προβλέψεις για να ληφθεί υπόψη το όφελος από πιθανή αναχρηματοδότηση της Fraport Greece. Το «πάγωμα» των πληρωμών προς το Δημόσιο, δημιούργησε στα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου του 2021 της Fraport Greece θετικό αντίκτυπο ύψους 69,7 εκατ. ευρώ. Κατ’ επέκταση, η εταιρεία εμφάνισε λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) 60,1 εκατ. ευρώ, η οποία είναι λογιστική, όπως διευκρινίζουν αναλυτές, έχοντας προκύψει από το συμψηφισμό των υποχρεώσεων-που έχουν ανασταλεί- της εταιρείας προς το Δημόσιο.

Τους πρώτους έξι μήνες της φετινής χρονιάς, η Fraport Greece είχε έσοδα 44 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημίες περιορίστηκαν σε 9,5 εκατ. ευρώ από 67,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Δεδομένου ότι το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Fraport Greece είχε καταγράψει καθίζηση και οι χαμηλές επιδόσεις συνεχίστηκαν έως τα τέλη της άνοιξης, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η βελτίωση των επιδόσεων του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι δεν αρκεί για να αποκτήσουν θετικό πρόσημο τα μεγέθη της εταιρείας.

Σε ομολογιακό δανεισμό 40 εκατ. ευρώ καταφεύγει η Fraport Greece-1
Έσοδα από αεροπορικές υπηρεσίες το 2020 έναντι του 2019

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News