Business & Finance Δευτέρα 30/08/2021, 12:55
BUSINESS & FINANCE

Φόβοι για επιβράδυνση στην Ευρωζώνη – Πρώτη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος για το 2021

Υπαναχώρησε από τα ιστορικά υψηλά

Φόβοι για επιβράδυνση στην Ευρωζώνη – Πρώτη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος για το 2021

Ενδείξεις επιβράδυνσης εμφανίζει η οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε για πρώτη φορά από την έναρξη του 2021, εν μέσω των αναταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και της ανάκαμψης του πανδημικού κινδύνου.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρύτερος δείκτης υπηρεσιών, βιομηχανίας και κατανάλωσης της Κομισιόν διαμορφώθηκε στις 117,5 μονάδες τον Αύγουστο, υπαναχωρώντας από το ιστορικό υψηλό του Ιουλίου. 

Confidence in the euro-area economy slipped in August

Η παραπάνω επίδοση έρχεται να πιστοποιήσει την επιδείνωση των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας, κάτι το οποίο απορρέει από μια σειρά προκλήσεων: Ελλείψεις βασικών αγαθών, τάχιστη αύξηση του κόστους, εμπόδια στις μεταφορές και στα logistics, εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, απειλή για νέα περιοριστικά μέτρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι, με βάση τα ίδια στοιχεία, οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν πτώση τον Αύγουστο, ενώ οι προοπτικές του κλάδου υπηρεσιών έγιναν λιγότερο ευοίωνες για το μέλλον. Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές διακατέχονται από μία αυξανόμενη ανησυχία, κάτι το οποίο τους οδηγεί σε λιγότερες αγορές. 

Ενδεικτικά, το εργοστάσιο της Volkswagen στο Βόλφσμπουργκ, το οποίο αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στην Ευρώπη (60.000 εργαζόμενοι), διαθέτει πλέον μόνο μία βάρδια, καθώς η έλλειψη πρώτων υλών (μικροτσίπς) έχει πλήξει σημαντικά τις παραγωγικές δυνατότητες. Το ίδιο ισχύει και με την Audi, θυγατρική του γερμανικού Ομίλου, ο οποίος αναγκάστηκε να παρατείνει κατά μία εβδομάδα τις καλοκαιρινές άδειες στα δύο γερμανικά εργοστάσια.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παραμένει αισιόδοξη ότι οι ελλοχεύοντες κίνδυνοι δεν θα διασαλεύσουν την πορεία της ανάκαμψης, με τον επικεφαλής οικονομολόγο, Φιλίπ Λέιν, να διαβεβαιώνει ότι η Ευρωζώνη «δεν απέχει πολύ» από τον στόχο για ανάπτυξη 4,6% εντός του 2021. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News