BUSINESS & FINANCE

«Στρατηγικές» οι επενδύσεις σε data centers και στούντιο παραγωγής

«Στρατηγικές» οι επενδύσεις σε data centers και στούντιο παραγωγής

Ως στρατηγικές θα είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων και κινηματογραφικά στούντιο, σύμφωνα με όσα προβλέπει το, υπό διαβούλευση, σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο καθεστώς που θα διέπει τις μεγάλες επενδύσεις. Σύμφωνα δηλαδή με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, επενδύσεις με αντικείμενο τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων «studios» για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο, τηλεοπτικών προγραμμάτων και ηχογραφήσεων. Όπως και projects για την κατασκευή κέντρων δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης θα μπορούν να εντάσσονται στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων και κατ’ επέκταση να εξασφαλίζουν ταχεία αδειοδότηση και χρηματοδοτική ενίσχυση.

Τα data centers

Οι νέες αυτές ρυθμίσεις εκτιμάται ότι θα διευκολύνουν τα επενδυτικά σχέδια της Microsoft και της Lamda Helix, που διαθέτουν συνολικό οικονομικό αποτύπωμα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Η Lamda Helix, αναμένεται από το Φθινόπωρο και κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιεί τις επενδύσεις της, που έχουν συνολικό αποτύπωμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Όπως έχουν αναφέρει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τομέα στρατηγικής και αναδυόμενων αγορών της Digital Realty Ντέιβιντ Ρούμπεργκ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix Απόστολος Κάκκος, στόχος της Lamda Helix είναι να καταστεί η Ελλάδα διεθνής κόμβος δεδομένων και πόλος έλξης νέων επενδυτών, κατά το πρότυπο της Μασσαλίας. Εκεί η αμερικανική εταιρεία επένδυσε περισσότερα από 260 εκατ. ευρώ εντός έξι χρόνων, καθιστώντας τη γαλλική πόλη τη μεγαλύτερη ψηφιακή πύλη εισόδου στη Δυτική Ευρώπη και την ένατη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη παγκοσμίως, προσελκύοντας περισσότερους από 200 διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Απόστολος Κάκκος, στόχος των σχεδιαζόμενων επενδύσεων είναι να καταστεί η Ελλάδα στρατηγικός κόμβος τηλεπικοινωνιών, όπου τα δεδομένα που παράγονται παραμένουν στη χώρα. Τηρουμένων των αναλογιών, όπως εξηγεί ο ίδιος, τα κέντρα δεδομένων της Digital Realty θα μπορούσαν να συγκριθούν με τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια που εξυπηρετούν όλες τις αεροπορικές εταιρείες και τους τελικούς πελάτες, καθιστώντας τη χώρα διεθνή κόμβο αερομεταφορών.

Επένδυση με συνολική προστιθέμενη αξία σχεδιάζει και η Microsoft, με την τοποθεσία όπου θα υλοποιηθούν τα data centers να μην έχει, ακόμη, προσδιοριστεί. Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Δήμαρχος Λαυρίου είχε αναφέρει ότι η επένδυση θα γίνει στην έκταση 100 στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας “Αιγαίον”, της οικογένειας Καρέλλα. Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η περιοχή δεν είναι κατάλληλη για την κατασκευή data center λόγω και της γειτνίασής της με τη θάλασσα, κάτι που αποφεύγεται για λόγους ασφαλείας και εξασφάλισης της απρόσκοπτης συνέχισης λειτουργίας των κρίσιμων αυτών υποδομών.

Τα κινηματογραφικά στούντιο

Μέσω των νέων ρυθμίσεων επιδιώκεται να καταστεί δυνατή η προσέλκυση επενδύσεων στην κατασκευή κινηματογραφικών στούντιο, με στόχο την ένταξη της Ελλάδας στο διεθνή χάρτη της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι υπαρκτό. Κατά καιρούς ο πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας Cinespace Studios, Alex Pissios, που είναι Έλληνας ομογενής, έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την εγκατάσταση κινηματογραφικών στούντιο στην Ελλάδα. Η Cinespace Studios συνεργάζεται στενά με την ελληνική Faliro House Productions με επικεφαλής τον Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News