Business & Finance Παρασκευή 27/08/2021, 20:07
BUSINESS & FINANCE

Τουρκία: Τα σταθερά επιτόκια προσέλκυσαν επενδυτές

Ευελπιστούν για σταθερότητα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους

Τουρκία: Τα σταθερά επιτόκια προσέλκυσαν επενδυτές

Η διατήρηση του επιτοκίου δανεισμού στο ίδιο επίπεδο για πέντε συναπτούς μήνες ήταν αρκετό κίνητρο για τους διεθνείς επενδυτές, ώστε να επιστρέψουν στα τουρκικά χρηματιστήρια. Οι επενδυτές ανησυχούσαν προηγούμενως ότι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της χώρας θα ακολουθούσε άμεσα την πάγια τακτική του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου δανεισμού, παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό στη χώρα.

Παρότι η μέση εκτίμηση της αγοράς είναι ότι πράγματι θα υπάρξει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στο άμεσο μέλλον, ο επενδυτικός κόσμος ευελπιστεί ότι το επιτόκιο θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, όταν κατά πάσα πιθανότητα ο πληθωρισμός θα υποχωρεί.

Η διατήρηση του επιτοκίου, έπειτα από αλλεπάλληλες μεταβολές τα περασμένα έτη, έχει ευνοήσει τη λίρα και τα τουρκικά χρηματιστήρια, τα οποία σταδιακά ανακάμπτουν. Ενδεικτικά, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, οι ξένοι επενδυτές διοχέτευσαν 453 εκατ. δολάρια στις τουρκικές αγορές από το τέλος Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου. Πρόκειται για την υψηλότερη εισροή που έχει σημειωθεί τους τελευταίους εννιά μήνες και καταγράφηκε παρά τις ανησυχίες σχετικά με την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα και της αλλαγής στρατηγικής της Fed.

Προτού σταθεροποιηθεί το επιτόκιο δανεισμού, η αξία της λίρας είχε κατρακυλήσει, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος ασκούσε πιέσεις για συνεχή μείωση των επιτοκίων, θεωρώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο υποχωρεί ο πληθωρισμός και ενισχύεται η οικονομία. «Εάν και όταν η Τουρκία σημειώσει δύο συναπτούς μήνες επιβράδυνσης σε ετήσια βάση, τότε η πιθανότητα μίας βραχυχρόνιας μείωσης του επιτοκίου θα αυξηθεί. Ρεαλιστικά, αυτό θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή μετά το Νοέμβριο», δήλωσε ο Henrik Gullberg, υψηλόβαθμο στέλεχος της Coex Partners, στο Bloomberg.

Τα τουρκικά χρηματιστήρια καθώς και η λίρα έχουν ακόμη πολύ δρόμο, ώστε να ανακάμψουν. Ενδεικτικά το τουρκικό νόμισμα έχει την χειρότερη απόδοση μεταξύ άλλων βασικών νομισμάτων στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική και υποχωρεί 11% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News