ELDORADO GOLD

Eldorado Gold: Ολοκλήρωσε την έκδοση ομολόγου 500 εκατ. δολ.

Eldorado Gold: Ολοκλήρωσε την έκδοση ομολόγου 500 εκατ. δολ.

Την έκδοση πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών ολοκλήρωσε η Eldorado Gold, κίνηση που επιτρέπει στον καναδικό όμιλο, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, μέσω της Ελληνικός Χρυσός, να μειώσει το κόστος δανεισμού. Οι νέες ομολογίες έχουν επιτόκιο 6,25% και λήξη το 2029, με τα έσοδα να πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ομολογιών ύψους 234 εκατ. δολ. με επιτόκιο 9,5% και λήξη τον Ιούνιο του 2024. Με τον τρόπο αυτό, η Eldorado Gold αποκτά μεγαλύτερη χρηματοοικονομική ευελιξία και μικρότερο κόστος δανεισμού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας George Burns. Η έκδοση των ομολογιών ύψους 500 εκατ. δολ. διευκολύνει και τα σχέδια της Eldorado για αναζήτηση χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση του έργου στις Σκουριές Χαλκιδικής, που απαιτεί επιπρόσθετες επενδύσεις 1,9 δισ. ευρώ.

Έως το τέλος της φετινής χρονιάς η εταιρεία αναμένεται να έχει οριστικοποιήσει την αναθεώρηση της μελέτης βιωσιμότητας βάσει της οποίας θα προσδιοριστεί το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης στις Σκουριές. Στη συνέχεια αναμένεται η συμφωνία για την εύρεση χρηματοδότη να ολοκληρωθεί αρχές της επόμενης χρονιάς. Η εταιρεία αναζητεί, όπως έχει αναφέρει ο George Burns ένα στρατηγικό εταίρο που να διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία στον μεταλλευτικό κλάδο. Αυτή την περίοδο η Eldorado Gold επικαιροποιεί και την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα επιτρέψει την επέκταση των μεταλλείων Ολυμπιάδας και τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού στο Στρατώνι.

Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση παραχώρησης που κύρωσε η Βουλή την περασμένη άνοιξη, η Ελληνικός Χρυσός θα υλοποιήσει άμεση ξένη επένδυση της τάξεως του 1 δισ. δολ. κατά την πρώτη πενταετία, θα διατηρήσει περίπου 1.650 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει 1.400 νέες, με εντεινόμενη απασχόληση κατά την περίοδο κατασκευής του μεταλλείου των Σκουριών (επιπλέον 900 θέσεις για μια διετία).

Προβλέπεται ακόμη, η ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου λόγω αύξησης της παραγωγής και αυξημένου συντελεστή μεταλλευτικών τελών (royalties) (έσοδα 400 εκατ. δολ.) και η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της εφαρμογής νέων βέλτιστων τεχνικών, ιδίως της τεχνολογίας ξηρής απόθεσης αποβλήτων («έργο Καρατζά»).

Συνολικά, ο χρόνος ζωής των μεταλλείων Κασσάνδρας, διαμορφώνεται, κατ’ ελάχιστον σε 25 έτη, ενώ τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και τα δημόσια έσοδα τοποθετούνται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News