Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 16:27 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΙΟΝΗΣ
BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ξαφνικό ράλι με ορίζοντα τις 790 μονάδες

Φωτ. Intimenews

Ξαφνική και απρόσμενη ώθηση λαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, λίγο πριν το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκει «καύσιμα» και να κατοχυρώνει το τεχνικό όριο των 780 μονάδων, βάζοντας πλώρη ακόμη και για τις 790 μονάδες. Κι αυτό, μάλιστα, παρά την «εικόνα» στασιμότητας των προηγούμενων ωρών, κατά τις οποίες ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εναλασσόταν μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, αδυνατώντας να βρει κατεύθυνση. 

Αυτή τη στιγμή, και ενώ η συνεδρίαση οδεύει προς κλείσιμο, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 2,64% και διαμορφώνεται στις 787 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της ημέρας. Μάλιστα, σε σχέση με την Πέμπτη, καταγράφεται άλμα σχεδόν 20 μονάδων. Η αιφνίδια αλλαγή κλίματος, η οποία παρατηρήθηκε λίγο πριν τις 3.00 το μεσημέρι, συνοδεύεται και από υψηλό τζίρο, ο οποίος ήδη αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν αλλάξει χέρια περισσοτερα από 33 εκατ. τεμάχια.

Τραπεζικό ράλι άνω του +5%

Το απρόσμενο ράλι έχει την απόλυτη στήριξη του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος αφήνοντας πίσω τη μεταβλητότητα της χθεσινής ημέρας, εκτινάσσεται κατά 5%, φλερτάροντας με το τεχνικό όριο των 470 μονάδων. Στο επίκεντρο των αγοραστών βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Από κοντά ακολουθούν και οι υπόλοιποι τραπεζικοί τίτλοι. Πιο αναλυτικά:

  • Εθνική Τράπεζα +6,39% 1,915 ευρώ
  • Eurobank +5,31% 0,5634 ευρώ
  • Alpha Bank +4,89% 0,8286 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +3,97% 1,23 ευρώ
  • Attica Bank +2,83% 0,236 ευρώ

Χαρακτηριστικό της αλλαγής κλίματος είναι ότι λίγο πριν τις 2.00 το μεσημέρι, οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές παρουσίαζαν ήπιες διακυμάνσεις, μην υπερβαίνοντας το +/1%.

Το ενδιαφέρον στον Ελλάκτορα

Αντίστοιχη επενδυτική ώθηση καταγράφεται και στο ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να λαμβάνει ισχυρές στηρίξεις από μια σειρά εισηγμένων, όπως οι Fourlis (+4,10%), Τιτάν (+2%), ΕΛΠΕ (+2,38%), Motor Oil (+4,46%), ΟΠΑΠ (+2,56%) κ.α. Αυτή τη στιγμή, άλλωστε, 78 μετοχές κινούνται ανοδικά, 23 καθοδικά, ενώ 17 παραμένουν αμετάβλητες, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα 52,9 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και η μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία μέχρι πρότινος διολίσθαινε κατά σχεδόν 4%, έχει πλέον απορροφήσει όλες τις αρχικές ρευστοποιήσεις. Κι αυτό, μάλιστα, παρά το αίτημα του ολλανδικού fund Reggeborgh για αλλαγή διοίκησης και διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου. Μία εξέλιξη, η οποία επί της ουσίας αντανακλά τις διαφωνίες των Ολλανδών, οι οποίοι ελέγχουν περίπου το 35% των μετοχών, και των αδερφών Καλλιτσάντση, οι οποίοι ελέγχουν περίπου το 27% των μετοχών.

Προς πέμπτη εβδομάδα κερδών

Η ελληνική αγορά, σε κάθε περίπτωση, ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει ακόμη ένα θετικό πενθήμερο, συμπληρώνοντας την 5η διαδοχική εβδομάδα κερδών, ένα από τα μεγαλύτερα σερί στην ιστορία της. Είναι σαφές πλέον, ότι οι μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις έχουν επιστρέψει στη Λεωφόρο Αθηνών, κάτι το οποίο καθιστά τον Γενικό Δείκτη περισσότερο ανθεκτικό στις έντονες διακυμάνσεις και στις συνεχείς αλλαγές προσήμων.

Ο στόχος για την πλειοψηφία των επενδυτών είναι εντός των περίπου 3,5 εβδομάδων, οι οποίες απομένουν για το τέλος του 2020, να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η ζημιά του έτους τόσο στον Γενικό Δείκτη όσο και στις τράπεζες. Άλλωστε, μετά τα κέρδη – ρεκόρ του Νοεμβρίου, η ετήσια «χασούρα» ανέρχεται σε λιγότερο από 20% και 55%, αντίστοιχα. 

«Στην ουσία, αυτό που πραγματικά συμβαίνει, είναι ότι η Ελλάδα ακολουθεί και πάλι την πορεία των αναδυόμενων αγορών (σ.σ. γιατί εκεί ανήκει), οι οποίες ενισχύονται δυναμικά με την πτώση του δολαρίου. Δεδομένου ότι οι διεθνείς αγορές καλύπτουν η μία μετά την άλλη τις απώλειες της πανδημίας, το Χ.Α. συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες να ακολουθήσει και να πραγματοποιήσει ένα δυναμικό κλείσιμο για το 2020» επισημαίνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο moneyreview.gr, ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager στην XSpot. 

Τα στηρίγματα της αγοράς

Σ’ αυτή την πορεία, εξάλλου, η ελληνική αγορά έχει πολλαπλούς συμμάχους, όπως για παράδειγμα τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει απομακρυνθεί παρασάγγας από το ιστορικό χαμηλό των πρώτων ημερών του Νοεμβρίου (σ.σ. 234 μονάδες), ενώ επιτέλους κινείται σε μια κατεύθυνση επίλυσης του μόνιμου «βραχνά» των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα εταιρικά deals αποτελούν ακόμη έναν κρίσιμο παράγοντα, με το ενδιαφέρον όλων να εστιάζει κυρίως στον Ελλάκτωρα και την Εθνική Ασφαλιστική. 

«Το “ξύπνημα” των τραπεζών, το απίστευτο turn-around story της ΔΕΗ, η οποία πλέον μετατρέπεται σε ένα ισχυρό growth story με πολύ ελκυστικές προοπτικές, ικανότατη και διορατικότατη διοίκηση, και ο ΟΠΑΠ που παραδοσιακά συγκεντρώνει ισχυρά χαρτοφυλάκια, οδηγούν το Χ.Α. σε μια ξέφρενη ανοδική πορεία που στόχο έχει τα υψηλά έτους στις 948 μονάδες, δηλαδή περιθώριο ανόδου σχεδόν 25% από τα τρέχοντα επίπεδα» εξηγεί, στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Αλωνιστιώτης.

Ύφεση 11,7% στο γ’ τρίμηνο

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο του 2020, τα οποία έδειξαν ύφεση 11,7% σε ετήσια βάση και ανάπτυξη 2,3% σε τριμηνιαία βάση. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε ότι η ύφεση παρέμεινε σε μονοψήφια επίπεδα για το 9μηνο του 2020. Παρόλα αυτά, διατήρησε στο 10,5% την εκτίμηση για τη συνολική ύφεση του έτους, επικαλούμενος τις επιπτώσεις του lockdown στο δ’ τρίμηνο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News