Business & Finance Τετάρτη 25/08/2021, 16:44
BUSINESS & FINANCE

Wall Street: Κρατά τα ιστορικά υψηλά – Πάνω από τις 15.000 ο Nasdaq

Σχεδόν αμετάβλητοι οι δείκτες

Wall Street: Κρατά τα ιστορικά υψηλά – Πάνω από τις 15.000 ο Nasdaq

Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής εν όψει των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones βρίσκεται σταθερός στις 35.320 μονάδες, καταγράφοντας ασήμαντες μεταβολές.

Παρεμφερής είναι η εικόνα τόσο στον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 (+0,04%), όσο και στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq (+0,07%), οι οποίοι την Τρίτη έκλεισαν σε νέο ιστορικό υψηλό.

Μάλιστα, για τον Nasdaq, επρόκειτο για το τέταρτο συνεχόμενο ιστορικό υψηλό, καταφέρνοντας για πρώτη φορά να αναρριχηθεί άνω των 15.000 μονάδων και επιτυγχάνοντας σωρευτικά κέρδη 16% από τις αρχές του 2021. 

Οι αμερικανικές αγορές έχουν λάβει ώθηση τις τελευταίες ημέρες από το ενδεχόμενο διατήρησης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, ως απόρροια των ενδείξεων αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Το έκτακτο πρόγραμμα της Fed, εξάλλου, παρέχει άφθονη και φθηνή ρευστότητα στις αγορές, έχοντας συμβάλει τα μέγιστα στην πρωτοφανή ανάκαμψη της Wall Street από τα πανδημικά χαμηλά του Μαρτίου – Απριλίου του 2020.

Με βάση τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου, η κεντρική τράπεζα λίαν συντόμως θα προβεί σε μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αποσύροντας την φθηνή ρευστότητα. 

Ωστόσο, οι επενδυτές θεωρούν ότι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, ένα σενάριο που ενδεχομένως δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις στη Fed. 

«Είναι απίθανο η Fed να προχωρήσει σε μείωση του προγράμματος ομολόγων, στην περίπτωση που δεν είναι έτοιμη. Και το outlook γίνεται ολοένα και πιο αβέβαιο, εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα» επισημαίνει η Lindsey Bell, αναλύτρια της Ally Invest. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News