Business & Finance Τετάρτη 25/08/2021, 14:58
BUSINESS & FINANCE

Αγορές: Επενδυτική αδράνεια στην Ευρώπη – Το βλέμμα όλων στη Fed

Σχεδόν αμετάβλητοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Αγορές: Επενδυτική αδράνεια στην Ευρώπη – Το βλέμμα όλων στη Fed

Επενδυτική αδράνεια επικρατεί σήμερα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν αναμονή των επόμενων ενδείξεων για τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παραμένει αμετάβλητος στις 471 μονάδες, με τις απώλειες στον κλάδο της κοινής ωφέλειας να «εξουδετερώνουν» τα κέρδη στον κλάδο των ταξιδιών.

  • Stoxx 600 (πανευρωπαϊκός) 0,01% 471 μονάδες
  • DAX (Γερμανία) -0,19% 15.875 μονάδες
  • FTSE 100 (Ην. Βασίλειο) 0,11% 7.133 μονάδες
  • CAC 40 (Γαλλία) 0,15% 6.673 μονάδες
  • FTSE MIB (Ιταλία) -0,09% 26.003 μονάδες
  • ΙΒΕΧ 35 (Ισπανία) 0,29% 8.974 μονάδες
  • PSI 20 (Πορτογαλία) 0,06% 5.364 μονάδες

Οι αναλυτές παραμένουν εστιασμένοι στο τραπεζικό συμπόσιο Jackson Hole (Πέμπτη, Παρασκευή), εν αναμονή των δηλώσεων του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για τα επόμενα βήματα της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής.

Με βάση τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου, η κεντρική τράπεζα λίαν συντόμως θα προβεί σε μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αποσύροντας την φθηνή ρευστότητα. 

Ωστόσο, οι επενδυτές θεωρούν ότι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, ένα σενάριο που ενδεχομένως δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις στη Fed. 

Στο μεταξύ, το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα εμφάνισε πτώση τον Αύγουστο, καθώς υποχώρησε στις 99,4 μονάδες έναντι 100,7 μονάδων τον Ιούλιο, δείγμα της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάκαμψης.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, στο Ηνωμένο Βασίλειο οι καταναλωτικές δαπάνες εκτινάχθηκαν τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, ενώ τα επιχειρηματικά αποθέματα υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό, κάτι το οποίο ωθεί σε αύξηση της τιμές.  

Όσον αφορά το ευρωπαϊκό ταμπλό, η σουηδική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Elekta διολισθαίνει κατά τουλάχιστον 6%, εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών μεγεθών του α’ τριμήνου.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Stadler Rail εκτινάσσεται κατά σχεδόν 5%, χάρη στα θετικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου και την επιβεβαίωση των αισιόδοξων οικονομικών πρακτικών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News