BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Δοκιμάζει και τις 910 μονάδες – Βελτιώνεται ο τζίρος

Στις 909,7 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 0,24%

Χρηματιστήριο: Δοκιμάζει και τις 910 μονάδες – Βελτιώνεται ο τζίρος

Τις αντιστάσεις των 910 μονάδων δοκιμάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να διατηρήσει την ανοδική τάση των τελευταίων συνεδριάσεων, έχοντας ως βασικά στηρίγματα τις τράπεζες και επιλεγμένα blue chips.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,24% και διαμορφώνεται στις 909,77 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (907,56 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 907,6 έως 910,9 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο, δείγμα της σταδιακής βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος. 

Οι αισιόδοξες ενδείξεις για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου (τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 7/9), οι αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις, καθώς και η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων αποτελούν, αυτή την στιγμή, τους κύριους παράγοντες που οδηγούν τη Λεωφόρο Αθηνών στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών (από τις 23/6). 

Στα παραπάνω, επίσης, θα πρέπει να προστεθεί και η επιστροφή της μερισματικής πολιτικής για αρκετές εισηγμένες, καθώς μέχρι στιγμής 53 εταιρείες έχουν μοιράσει 1,3 δισ. ευρώ, με τη μέση μερισματική απόδοση να καθορίζεται στο 2,43%, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε και το γεγονός ότι η ελληνική αγορά, κατά το παρελθόν, δυσκολεύτηκε αρκετά να διασπάσει τις αντιστάσεις των 900 – 910 μονάδες, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται περαιτέρω καύσιμα για μια πειστική άνοδο προς τις 950 μονάδες.

Υπό αυτό το πλαίσιο, πολλά θα εξαρτηθούν κι από τις διαθέσεις των ξένων αγορών, οι οποίες εξακολουθούν να κινούνται σε ρυθμούς Federal Reserve, αναμένοντας από τον Τζερόμ Πάουελ να ξεκαθαρίσει άμεσα τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. 

Με κέρδη 1% οι Alpha Bank, Πειραιώς

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να στηρίζει τον Γενικό Δείκτη, καθώς και σήμερα διατηρεί το ανοδικό momentum, με αποτέλεσμα λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00) να ενισχύεται κατά 0,7% και να διαμορφώνεται στις 552 μονάδες. 

Από τις μέχρι στιγμής διακυμάνσεις, το ενδιαφέρον εστιάζει στις μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς, οι οποίες αυξάνονται κατά 1% και διαπραγματεύονται στο 1,15 και στο 1,42 ευρώ, αντίστοιχα.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στο +0,8% και ανακτά το τεχνικό σημείο των 2,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύεται οριακά κατά 0,3% και πορεύεται προς το 0,8 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη μετοχή της Attica Bank, η οποία συνεχίζει την εκρηκτική άνοδο της Τρίτης (+11%), καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 2,3%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,05% 1,1575 ευρώ
  • Attica Bank 2,35% 0,174 ευρώ
  • Eurobank 0,33% 0,794 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,84% 2,40 ευρώ
  • Πειραιώς 1,06% 1,425 ευρώ

Επιλεγμένα στηρίγματα από blue chips

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επενδυτές συνεχίζουν να λαμβάνουν στηρίγματα από επιλεγμένα blue chips, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να ενισχύεται κατά 1,6% και τα 12 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, άνοδο άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – ΕΧΑΕ, ενώ μικρές πιέσεις δέχεται η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία υποχωρεί κατά 0,3%. Παρόμοιες απώλειες καταγράφει και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία επιστρέφει στο 1,5 ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 49 μετοχές κινούνται ανοδικά, 17 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News