Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 15:19
BUSINESS & FINANCE

Προϋπολογισμός E.E.: Eπιμένουν στο βέτο Ουγγαρία – Πολωνία

Προϋπολογισμός E.E.: Eπιμένουν στο  βέτο Ουγγαρία – Πολωνία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα τον κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2021, όμως για να τεθεί σε ισχύ ως νόμος θα πρέπει Πολωνία και Ουγγαρία να άρουν το βέτο που έχουν ασκήσει στο μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2017.

«Κόκκινο πανί» για Βουδαπέστη και Βαρσοβία η ρήτρα που συνδέει την εκταμίευση κονδυλίων με τον σεβασμό στις αξίες του κράτους δικαίου.

Ο προϋπολογισμός του 2021 για όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. προβλέπει τα ίδια όρια σε έσοδα και δαπάνες που ορίζει το επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο δεν αποδέχονται οι δύο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εξαιτίας της συγκεριμένης ρήτρας για το κράτος δικαίου. Και οι δύο βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών για ζητήματα που αφορούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, μέσων μαζικής ενημέρωσης και μη-κυβερνητικών οργανώσεων και διατρέχουν τον κίνδυνο να αποκλεισθούν από ευρωπαϊκά κεφάλαια δεκάδων δισ. ευρώ.

«Ο προϋπολογισμός του 2021 μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόλις αρθεί το εμπόδιο που έχουν θέσει οι δύο χώρες στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ε.Ε. Μίκαελ Κλάους. «Χωρίς αυτό, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε τη δραστική μείωση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τις αρχές της επόμενης χρονιάς», ανέφερε.

Εάν Πολωνία και Ουγγαρία δεν άρουν το βέτο στη σύνολο κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου, τότε η Ε.Ε. θα αναγκασθεί να προχωρήσει την επόμενη χρονιά σε προσωρινή ρύθμιση χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο της ειδικής ρύθμισης, δεν θα λάβει χρηματοδότηση κανένα νέο project, μόνο εκείνα που άρχισαν επί ισχύος του προηγούμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού 2014-2020.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News