Business & Finance Τρίτη 24/08/2021, 19:08
BUSINESS & FINANCE

Αγορές: Σχεδόν αμετάβλητη η Ευρώπη – Μικτά τα πρόσημα

Στις 471 μονάδες παρέμεινε ο Stoxx 600

Αγορές: Σχεδόν αμετάβλητη η Ευρώπη – Μικτά τα πρόσημα

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές απώλεσαν τα αρχικά κέρδη, τα οποία προήλθαν από την απόφαση των ΗΠΑ να παράσχουν πλήρη έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer – BioNTech.

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρέμεινε αμετάβλητος στις 471 μονάδες, με τις απώλειες στις τράπεζες να «μηδενίζουν» τα κέρδη στον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδιών. Πιο αναλυτικά:

  • Stoxx 600 (πανευρωπαϊκός) -0,04% 471 μονάδες
  • DAX (Γερμανία) 0,33% 15.905 μονάδες
  • FTSE 100 (Ην. Βασίλειο) 0,24% 7.125 μονάδες
  • CAC 40 (Γαλλία) -0,28% 6.664 μονάδες
  • FTSE MIB (Ιταλία) -0,07% 26.027 μονάδες
  • ΙΒΕΧ 35 (Ισπανία) -0,22% 8.948 μονάδες
  • PSI 20 (Πορτογαλία) 0,04% 5.361 μονάδες

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) άναψε τη Δευτέρα το πράσινο φως στην πλήρη αδειοδότηση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, γεγονός το οποίο προλειαίνει το έδαφος για την έναρξη των υποχρεωτικών εμβολιασμών στις ΗΠΑ.

Αυτό, με τη σειρά του, αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στην αποφυγή ενός νέου, ανεξέλεγκτου κύματος της Covid, μειώνοντας τον κίνδυνο επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν και τα σενάρια για την αμερικανική νομισματική πολιτική, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα δεδομένα ως προς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. 

Πλέον, οι αναλυτές θεωρούν ότι η μείωση του προγράμματος (tapering), η οποία θα σηματοδοτήσει την απόσυρση της φθηνής ρευστότητας από τις αγορές, ενδέχεται να αναβληθεί εξαιτίας των ανησυχιών για την πανδημία. 

Αυτή την εβδομάδα δε, είναι προγραμματισμένο και το καθιερωμένο τραπεζικό συμπόσιο στο Jackson Hole, όπου οι αξιωματούχοι της Feferal Reserve δεν αποκλείεται να δώσουν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 1,6% στο β’ τρίμηνο, υπερβαίνοντας οριακά την εκτίμηση των αναλυτών (1,5%). Η ανάπτυξη πυροδοτήθηκε από την εκτίναξη των καταναλωτικών δαπανών.

Στο ευρωπαϊκό ταμπλό, τέλος, ξεχώρισε η μετοχή της βρετανικής Marks & Spencer, η οποία σκαρφάλωσε άνω του 4% μετά την αύξηση της τιμής – στόχου από Credit Suisse και Berenberg. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Sainsbury διόρθωσε στο -5%, μετά το εκρηκτικό ράλι (+14%) της Δεύτερας, το οποίο εδράστηκε στα σενάρια περί πιθανής εξαγοράς από private funds. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News