BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έφεραν το υψηλό 2 μηνών

Στις 907 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με κέρδη 1,1%

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έφεραν το υψηλό 2 μηνών

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών σκαρφάλωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να διασπάσει εκ νέου τις αντιστάσεις των 900 μονάδων, επιβεβαιώνοντας την ανοδική βραχυπρόθεσμη τάση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,13% και ενισχύθηκε στις 907,56 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (897,44 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 12 μονάδες (από 899,24 έως 911,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να αποδεικνύεται σχετικά αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, υπερβαίνοντας τα 54 εκατομμύρια ευρώ.

Η επαναφορά της Λεωφόρου Αθηνών στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών (από τις 25/7) επιτεύχθηκε χάρη στα ισχυρά στηρίγματα από τις μετοχές του ενεργειακού και του κατασκευαστικού κλάδου. 

Ενδεικτικά, η μετοχή της Viohalco ξεχώρισε στο +5%, ενώ η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα εκτινάχθηκε κατά 5,4%. Πολύ καλή ήταν η εικόνα και στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία αυξήθηκε κατά 3%, ενώ από τις τράπεζες ξεχώρισε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύθηκε κατά 2%.

Βελτιωμένη η βραχυπρόθεσμη τάση

Η βελτίωση του κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια (ιστορικά υψηλά στη Wall Street) έχει συμβάλλει καθοριστικά στην εδραίωση μιας ανοδικής βραχυπρόθεσμης τάσης, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα ξεκινήσει άμεσα τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων (tapering) υπό τον φόβο της ανάφλεξης της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό είναι άκρως ενθαρρυντικά, με τις μέχρι στιγμής επιδόσεις να προαναγγέλλουν την επίτευξη των ετήσιων στόχων για τα έσοδα (στο 60% των εσόδων του 2019), καθώς ο Αύγουστος αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικός παρά την παραλλαγή Δέλτα.

Επικουρικά των παραπάνω, η σταδιακή επιστροφή των επενδυτών από τις παραλίες εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην εκ νέου τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, το οποίο επίκειται να ενισχυθεί έτι περισσότερο το επόμενο διάστημα, εν όψει και της δημοσίευσης των νέων εταιρικών αποτελεσμάτων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το στοίχημα της αγοράς παραμένει η εκδήλωση μιας πειστικής ανοδικής κίνησης προς το επόμενο μεγάλο «στοίχημα», αυτό των 950 μονάδων, καθώς όσο η αγορά παραμένει κολλημένη στα επίπεδα των 900 μονάδων τόσο διευρύνεται το χάσμα έναντι των αποδόσεων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών. 

Κέρδη άνω του 1,5% στις τράπεζες

Ο τραπεζικος κλάδος, στο μεταξύ, κατάφερε να διατηρήσει το ανοδικό momentum, εν όψει και της οριστικής έγκρισης της νέας νομοθεσίας για τον αναβαλλόμενο φόρο (DTC). Αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθεί κατά 1,57% και να διαμορφωθεί στις 548 μονάδες, λίγο πριν τις αντιστάσεις των 550 μονάδων.

Η μετοχή της Alpha Bank εμφάνισε την καλύτερη «εικόνα», καθώς αυξήθηκε κατά 2,1% και τερμάτισε στο 1,14 ευρώ. Κατά 1,6% αυξήθηκε και η μετοχή της Πειραιώς, ενώ η μετοχή της Eurobank έκλεισε στο +1,3%. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε στο +0,8%.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη μετοχή της Attica Bank, η οποία εκτινάθηκε κατά 14% και έφθασε στο 0,17 ευρώ, χάρη στην επικείμενη επανα-ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Πιο αναλυτικα:

  • Alpha Bank 2,09% 1,1455 ευρώ
  • Attica Bank 11,4% 0,17 ευρώ
  • Eurobank 1,33% 0,7914 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,85% 2,38 ευρώ
  • Πειραιώς 1,59% 1,41 ευρώ

Με οδηγό τις Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ήλεγξαν πλήρως το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τα υψηλότερα κέρδη να παρατηρούνται στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία αυξήθηκε κατά 5,4% και έφθασε μία ανάσα από τα 10 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχε και η μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύθηκε κατά σχεδόν 5% και τα 4,67 ευρώ. Κατά 3% αυξήθηκε, επίσης, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία τερμάτισε στα 8 ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της ΔΕΗ εμφάνισε άνοδο κατά 2,8% και τα 10 ευρώ, ενώ η μετοχή της Lamda Development έκλεισε με κέρδη της τάξης του 2%. Κατά 1,5% αυξήθηκαν, τέλος, οι μετοχές των ΕΛΠΕ – ΟΛΠ. 

Συνολικά, 66 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 41 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 65,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News