Business & Finance Τρίτη 24/08/2021, 14:39
BUSINESS & FINANCE

Αγορές: Σταθεροποιητικά η Ευρώπη με το βλέμμα σε Covid, Fed

Στις 471 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Αγορές: Σταθεροποιητικά η Ευρώπη με το βλέμμα σε Covid, Fed

Οριακές μεταβολές εμφανίζουν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν την απόφαση των ΗΠΑ να δώσουν πλήρη έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer – BioNTech, κάτι το οποίο βελτιώνει τις προοπτικές αντιμετώπισης της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 471 μονάδες, με τον κλάδο των ταξιδιών (+1,5%) να συμβάλλει τα μέγιστα στην απορρόφηση των τραπεζικών πιέσεων (-0,5%). Πιο αναλυτικά:

  • Stoxx 600 (πανευρωπαϊκός) -0,1% 471 μονάδες
  • DAX (Γερμανία) 0,30% 15.900 μονάδες
  • FTSE 100 (Ην. Βασίλειο) -0,23% 7.092 μονάδες
  • CAC 40 (Γαλλία) -0,39% 6.657 μονάδες
  • FTSE MIB (Ιταλία) -0,27% 25.974 μονάδες
  • ΙΒΕΧ 35 (Ισπανία) -0,46% 8.926 μονάδες
  • PSI 20 (Πορτογαλία) 0,11% 5.365 μονάδες

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) άναψε χθες το πράσινο φως στην πλήρη αδειοδότηση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, γεγονός το οποίο προλειαίνει το έδαφος για την έναρξη των υποχρεωτικών εμβολιασμών στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν και τα σενάρια για την αμερικανική νομισματική πολιτική, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα δεδομένα ως προς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. 

Πλέον, οι αναλυτές θεωρούν ότι η μείωση του προγράμματος (tapering), η οποία θα σηματοδοτήσει την απόσυρση της φθηνής ρευστότητας από τις αγορές, ενδέχεται να αναβληθεί εξαιτίας των ανησυχιών για την πανδημία. 

Αυτή την εβδομάδα δε, είναι προγραμματισμένο και το καθιερωμένο τραπεζικό συμπόσιο στο Jackson Hole, όπου οι αξιωματούχοι της Feferal Reserve δεν αποκλείεται να δώσουν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 1,6% στο β’ τρίμηνο, υπερβαίνοντας οριακά την εκτίμηση των αναλυτών (1,5%). Η ανάπτυξη πυροδοτήθηκε από την εκτίναξη των καταναλωτικών δαπανών.

Στο ευρωπαϊκό ταμπλό, παράλληλα, ξεχωρίζει η μετοχή της βρετανικής Marks & Spencer, η οποία ενισχύεται κατά 4,9% μετά την αύξηση της τιμής στόχου από Credit Suisse και Berenberg. Στον αντίποδα, η σουηδική ιατρική εταιρεία Getinge υποχωρεί κατά 2,5%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News