BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με Viohalco – ΓΕΚ Τέρνα η ανάκτηση των 900 μονάδων

Στις 904 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 0,75%

Χρηματιστήριο: Με Viohalco – ΓΕΚ Τέρνα η ανάκτηση των 900 μονάδων

Κλίμα ευφορίας επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται να διασπάει εκ νέου τις αντιστάσεις των 900 μονάδων, χάρη στη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης τάσης και την αλλαγή κλίματος στις διεθνείς αγορές. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,75% και ενισχύεται στις 904,19 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (897,44 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 899,24 έως 911,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, υπερβαίνοντας τα 29 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο ενεργειακός και ο κατασκευαστικός κλάδος, με τις μετοχές των Viohalco και ΓΕΚ Τέρνα να εκτινάσσονται άνω του 4%. Πολύ καλή είναι η εικόνα και στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία αυξάνεται κατά 3%, ενώ από τις τράπεζες ξεχωρίζει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται κατά 1,3%.

Βελτιωμένη η βραχυπρόθεσμη τάση

Η βελτίωση της εικόνας των διεθνών χρηματιστηρίων, όπως είναι εύλογο, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην εδραίωση μιας ανοδικής βραχυπρόθεσμης τάσης, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα ξεκινήσει άμεσα τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων (tapering) υπό τον φόβο της ανάφλεξης της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό είναι άκρως ενθαρρυντικά, με τις μέχρι στιγμής επιδόσεις να προαναγγέλλουν την επίτευξη των ετήσιων στόχων για τα έσοδα (στο 60% των εσόδων του 2019), καθώς ο Αύγουστος αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικός παρά την παραλλαγή Δέλτα.

Επικουρικά των παραπάνω, η σταδιακή επιστροφή των επενδυτών από τις παραλίες εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην εκ νέου τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, το οποίο επίκειται να ενισχυθεί έτι περισσότερο το επόμενο διάστημα, εν όψει και της δημοσίευσης των νέων εταιρικών αποτελεσμάτων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το στοίχημα της αγοράς παραμένει η εκδήλωση μιας πειστικής ανοδικής κίνησης προς το επόμενο μεγάλο «στοίχημα», αυτό των 950 μονάδων, καθώς όσο η αγορά παραμένει κολλημένη στα επίπεδα των 900 μονάδων τόσο διευρύνεται το χάσμα έναντι των αποδόσεων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών. 

Συντηρούνται τα κέρδη για τις τράπεζες

Ο τραπεζικος κλάδος, στο μεταξύ, παραμένει σε ανοδικό momentum, εν όψει και της οριστικής έγκρισης της νέας νομοθεσίας για τον αναβαλλόμενο φόρο (DTC). Αποτέλεσμα είναι, λίγο μετά το μέσο των συναλλαγών (14.10), να ενισχύεται κατά σχεδόν 1% και να διαμορφώνεται στις 544 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank, μέχρι στιγμής, εμφανίζει την καλύτερη «εικόνα», καθώς αυξάνεται κατά 1,3% και κινείται προς το 1,14 ευρώ. Κατά 1% αυξάνονται και οι μετοχές των Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς. Πιο αναλυτικα:

  • Alpha Bank 1,34% 1,137 ευρώ
  • Attica Bank -1,57% 0,1502 ευρώ
  • Eurobank 1,15% 0,79 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,02% 2,384 ευρώ
  • Πειραιώς 1,15% 1,404 ευρώ

Με οδηγό τις Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ελέγχουν πλήρως το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τα υψηλότερα κέρδη να παρατηρούνται στη μετοχή της Viohalco, η οποία αυξάνεται κατά 4,4% και τα 4,645 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρεχει η μετοχή της Γεκ Τέρνα, η οποία ενισχύεται κατά 4% και τα 9,8 ευρώ. Κατά περίπου 3,2% ενισχύεται και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Από την πλευρά τους, οι μετοχές των ΕΛΠΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή εμφανίζουν άνοδο κατά σχεδόν 2%. Στον αντίποδα, ελεγχόμενες πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των Coca Cola – Ελλάκτωρ, οι οποίες υποχωρούν κατά σχεδόν 1%. 

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.10), 62 μετοχές κινούνται ανοδικά, 42 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 64,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News