BUSINESS & FINANCE

Φοροελαφρύνσεις: Τι μπαίνει στη ζυγαριά του υπουργείου Οικονομικών

Πώς επηρεάζουν τις αποφάσεις φυσικές καταστροφές, πανδημία, τουρισμός και Ταμείο Ανάκαμψης

Φοροελαφρύνσεις: Τι μπαίνει στη ζυγαριά του υπουργείου Οικονομικών

Λίγο πριν τη ΔΕΘ στο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται νέες φοροελαφρυνσεις όπως η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η περαιτέρω μείωση τους, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τον επόμενο χρόνο αλλά και διεύρυνση του μέτρου σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Σε  αυτά τα μέτρα προστίθενται νέα μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις αλλά και νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ. Όλος ο σχεδιασμός βέβαια εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί  το επόμενο διάστημα.

Στην εξίσωση των νέων φοροελαφρύνσεων μπαίνει η πορεία της οικονομίας,τα έσοδα από τον τουρισμό, το κόστος των πυρκαγιών αλλά και το κόστος της πανδημίας καθώς η κατάσταση μέχρι στιγμής δείχνει πως θα ξεμπλέξουμε δύσκολα από αυτή. Το υπουργείο όμως θα ζυγίσει και την αναπτυξιακή δυναμική που αναμένεται να φέρουν το Ταμείο ανάκαμψης αλλά και του νέο ΕΣΠΑ. 

Τουρισμός 

Θετικά ήταν τα μηνύματα από  τον τουρισμό. Τα αποτελέσματα ξεπερνούν τις προσδοκίες, δεδομένων και των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο Ιούνιος άγγιξε το 50% της κίνησης του 2018, ο Ιούλιος το 70% και ο Αύγουστος δείχνει να φτάνει τα επίπεδα ρεκόρ αυτού του έτους. Ωστόσο  η τουριστική περίοδος δεν έχει τελειώσει ακόμη καθώς υπάρχουν και άλλοι δυο μήνες ακόμη. Παρόλα αυτά οι βαριοί μήνες για τον τουρισμό ο  Ιούλιος και Αύγουστος κλείνουν με αποτελέσματα πέρα των προσδοκίων. 

 

Το κόστος της πανδημίας

Η εικόνα της πανδημίας είναι ήδη ανησυχητική ενώ βρισκόμαστε  στα τέλη Αυγούστου και μπροστά βρίσκεται ο χειμώνας κατά τον οποίο η κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει περισσότερο. Αυτό σημαίνει πως ναι μεν η κυβέρνηση έχει αποκλείσει ενδεχόμενα νέα lockdown παρόλα αυτά θα πρέπει να υπάρξει ένα μαξιλάρι ασφαλείας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών εφόσον υπάρξουν νέοι περιορισμοί. 

 

Οι φυσικές καταστροφές 

Ήδη έχει ενεργοποιηθει  ένα πακέτο μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ  για τους πυρόπληκτους. Παρόλα αυτά  οι νέες πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν νέες καταστροφές και αυξάνουν την περίμετρο των δικαιούχων  που χρειάζονται την κρατική αρωγή,γεγονός που αυξάνει τον τελικό λογαριασμό. Αλλος ένας φόβος είναι αυτός των πλημμυρών  το επόμενο διάστημα μετά και  την καταστροφή τεράστιων εκτάσεων δάσους.Είδαμε  πριν ένα χρόνο τι συνέβει  με τον Ιανό. Οπότε θα πρέπει και για αυτή την περίπτωση  το οικονομικό επιτελείο να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων νέων καταστροφών. 

Το  Ταμείο Ανάκαμψης 

Από την άλλη πλευρά της εξίσωσης βρίσκεται το κονδύλι των 30,5 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.Ήδη η χώρα έχει λάβει τα πρώτα 4 δισ. ευρω και οι πρώτες μεταρρυθμίσεις είναι προ των πυλών. 

Το επίπεδο των οικονομικών αποτελεσμάτων το σχεδίου  προβλέπει τη δημιουργία, αποκλειστικά και μόνο από τις δικές του δράσεις, 180.000-200.000 νέων καλών μόνιμων θέσεων εργασίας μέχρι το 2026 και μια μόνιμη αύξηση στο ύψος του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News