BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Νέα επιχείρηση διάσπασης των 900 μονάδων

Στο +0,54% και τις 902 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Νέα επιχείρηση διάσπασης των 900 μονάδων

Ήπια κέρδη παρουσιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να διασπάσει εκ νέου τις αντιστάσεις των 900 μονάδων, εν μέσω της βελτίωσης του κλίματος στις διεθνείς αγορές. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,54% και ενισχύεται στις 902,27 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (897,44 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 899,24 έως 902,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, υπερβαίνοντας τα 6 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.

Η βελτίωση της εικόνας των διεθνών χρηματιστηρίων, όπως είναι εύλογο, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην εδραίωση μιας ανοδικής βραχυπρόθεσμης τάσης, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα ξεκινήσει άμεσα τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων (tapering) υπό τον φόβο της ανάφλεξης της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό είναι άκρως ενθαρρυντικά, με τις μέχρι στιγμής επιδόσεις να προαναγγέλλουν την επίτευξη των ετήσιων στόχων για τα έσοδα (στο 60% των εσόδων του 2019), καθώς ο Αύγουστος αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικός παρά την παραλλαγή Δέλτα.

Επικουρικά των παραπάνω, η σταδιακή επιστροφή των επενδυτών από τις παραλίες εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην εκ νέου τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, το οποίο επίκειται να ενισχυθεί έτι περισσότερο το επόμενο διάστημα, εν όψει και της δημοσίευσης των νέων εταιρικών αποτελεσμάτων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το στοίχημα της αγοράς παραμένει η εκδήλωση μιας πειστικής ανοδικής κίνησης προς το επόμενο μεγάλο «στοίχημα», αυτό των 950 μονάδων, καθώς όσο η αγορά παραμένει κολλημένη στα επίπεδα των 900 μονάδων τόσο διευρύνεται το χάσμα έναντι των αποδόσεων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών. 

Συντηρούνται τα κέρδη για τις τράπεζες

Ο τραπεζικος κλάδος, στο μεταξύ, παραμένει σε ανοδικό momentum, εν όψει και της οριστικής έγκρισης της νέας νομοθεσίας για τον αναβαλλόμενο φόρο (DTC). Αποτέλεσμα είναι, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών (11.00), να ενισχύεται άνω του 0,7% και να διαμορφώνεται στις 542 μονάδες.

Η μετοχή της Eurobank, μέχρι στιγμής, εμφανίζει την καλύτερη «εικόνα», καθώς αυξάνεται κατά 1,1% προς το 0,79 ευρώ. Κατά 1% ενισχύεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία πορεύεται προς τα 2,4 ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς καταγράφει άνοδο περίπου 0,5% και δίνει μάχη για την ανάκτηση του 1,4 ευρώ. Στο +0,4% διαπραγματεύεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία κινείται άνω του 1,12 ευρώ. Πιο αναλυτικα:

  • Alpha Bank 0,36% 1,126 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,1526 ευρώ
  • Eurobank 1,1% 0,7896 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,97% 2,383 ευρώ
  • Πειραιώς 0,43% 1,394 ευρώ

Με την Aegean στο +2%

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ελέγχουν ευθύς εξαρχής το ταμπλό, με τα υψηλότερα κέρδη να παρατηρούνται στη μετοχή της Aegean, η οποία αυξάνεται κατά σχεδόν 2% και τα 5,5 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρεχει η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία ενισχύεται κατά 1% και τα 11,8 ευρώ. Κατά περίπου 1,4% ενισχύεται και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, μόλις έξι μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 64,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News