BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Πώς έκανε το comeback του 1 δισ. ευρώ

Στις 897 μονάδες ο Γ.Δ. με άνοδο 1,62%

Χρηματιστήριο: Πώς έκανε το comeback του 1 δισ. ευρώ

Ισχυρά κέρδη εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να ανακτήσει τη «χασούρα» της προηγούμενης εβδομάδας και να επιστρέψει στα επίπεδα των 900 μονάδων, με τις τράπεζες και τη ΔΕΗ να παρέχουν σημαντικά στηρίγματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε δυναμική άνοδο της τάξης του 1,62% και ενισχύθηκε στις 897,44 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας, κερδίζοντας σχεδόν 14,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (883,11 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 12,5 μονάδες (από 886,69 έως 899,00 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών ωστόσο, να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 37 εκατομμύρια ευρώ.

Η σημερινή άνοδος, αν μη τι άλλο, αποδείχθηκε απολύτως ανακουφιστική για τους επενδυτές, οι οποίοι είδαν τη Λεωφόρο Αθηνών να απορροφά μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις τις απώλειες της Πέμπτης (1,1 δισ. ευρώ) και να προσεγγίζει εκ νέου τις 900 μονάδες.

«Πρωταγωνίστριες» οι τράπεζες

«Πρωταγωνίστριες» της συνεδρίασης ήταν οι τράπεζες, οι οποίες τερμάτισαν στο +1,7% και τις 539,76 μονάδες, επιστρέφοντας στα γνωστά επίπεδα των πρώτων ημερών του Αυγούστου. Οπωσδήποτε, βέβαια, τα περιθώρια ανόδου είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Η μετοχή της Alpha Bank αναδείχθηκε στην κορυφή των αγοραστικών επιλογών, καθώς ενισχύθηκε κατά σχεδόν 3% και ανέκτησε το τεχνικό σημείο του 1,12 ευρώ. Κατά 2,6% αυξήθηκε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έκλεισε στα 2,36 ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς κατέγραψε άνοδο κατά μόλις 0,5% και το 1,39 ευρώ, στον απόηχο της πρόσφατης αναβάθμισης από τον FTSE Russel. Σχεδόν αμετάβλητη έμεινε, στο μεταξύ, η μετοχή της Eurobank, η οποία κινήθηκε στο 0,78 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,94% 1,122 ευρώ
  • Attica Bank 1,19% 0,1526 ευρώ
  • Εurobank 0,13% 0,781 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,65% 2,36 ευρώ
  • Πειραιώς 0,51% 1,388 ευρώ

Κυριαρχία αγοραστών

Εξαιρετικό ήταν το κλίμα και στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τους αγοραστές να ελέγχουν πλήρως το χρηματιστηριακό ταμπλό. Το υψηλότερο ενδιαφέρον παρατηρήθηκε στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία εκτινάχθηκε στο +4,2% και τα 9,4 ευρώ.

Στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχε και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία αυξήθηκε κατά 4% και το 1,91 ευρώ. Κέρδη της τάξης του 3,5% εμφάνισε, επίσης, η μετοχή της Viohalco, ενώ άνω του 2% τερμάτισαν οι μετοχές των Motor Oil, Mytilineos και ΟΤΕ.

Συνολικά, 94 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 19 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 64,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Αλλάζει η βραχυπρόθεσμη τάση

Το θετικό για την ελληνική αγορά είναι ότι μετά τη διόρθωση της Πέμπτης, ως απόρροια του σήματος της Federal Reserve (κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ) για σταδιακή απόσυρση της φθηνής ρευστότητας, έδειξε σημάδια αντίδρασης, βελτιώνοντας αισθητά την βραχυπρόθεσμη τάση.

Η ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστήριων, ο αποκλεισμός των σεναρίων περί νέων lockdowns και η ικανοποιητική πορεία του τουριστικού κλάδου αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες, οι οποίοι έδωσαν ώθηση στη Λεωφόρο Αθηνών.

Πάντως, ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να αποτελεί τον game changer για την ελληνική αγορά, καθώς χωρίς την ανάκαμψη προς τις 600 – 650 μονάδες, θεωρείται αδύνατη η πειστική κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 950 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το επόμενο μεγάλο στοίχημα.

Σ΄ αυτό, οπωσδήποτε, πρέπει να συμβάλλει και η άνοδος του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς η τωρινή εικόνα του τζίρου και του όγκου των συναλλαγών σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνδράμει στο ανοδικό ξέσπασμα της αγοράς.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News