BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ανοδικά προς τις 890 μονάδες, με οδηγό τις τράπεζες

Στις 889 μονάδες ο Γ.Δ. με άνοδο 0,75%

Χρηματιστήριο: Ανοδικά προς τις 890 μονάδες, με οδηγό τις τράπεζες

Αισθητά βελτιωμένη είναι η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται ανοδικά, προσπαθώντας να «κατακτήσει» το τεχνικό σημείο των 890 μονάδων και να ανακτήσει τη «χασούρα» της προηγούμενης εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,75% και ενισχύεται στις 889,76 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (883,11 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 886,69 έως 889,76 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 3 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.

Το θετικό για την ελληνική αγορά είναι ότι μετά τη διόρθωση της Πέμπτης, ως απόρροια του σήματος της Federal Reserve (κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ) για σταδιακή απόσυρση της φθηνής ρευστότητας, δείχνει σημάδια αντίδρασης, βελτιώνοντας την βραχυπρόθεσμη τάση.

Η ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστήριων, ο αποκλεισμός των σεναρίων περί νέων lockdowns και η ικανοποιητική πορεία του τουριστικού κλάδου αποτελούν τους βασικούς παράγοντες, οι οποίοι δίνουν ώθηση στη Λεωφόρο Αθηνών.

Πάντως, ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να αποτελεί τον game changer για την ελληνική αγορά, καθώς χωρίς την ανάκαμψη προς τις 600 – 650 μονάδες, θεωρείται αδύνατη η πειστική κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 950 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το επόμενο μεγάλο στοίχημα.

Σ΄ αυτό, οπωσδήποτε, πρέπει να συμβάλλει και η άνοδος του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς η τωρινή εικόνα του τζίρου και του όγκου των συναλλαγών σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνδράμει στο ανοδικό ξέσπασμα της αγοράς.

Κέρδη άνω του 1% για τις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος είναι ο μεγάλος «πρωταγωνιστής», καθώς λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών (11.00) ενισχύεται σημαντικά κατά 1,3% και διαμορφώνεται στις 537,7 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς έχει προσελκύσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, κερδίζοντας 1,3%, χάρη στην αναβάθιση από τον FTSE Russel. Κατά 1,3% ενισχύεται και η μετοχή της Εθνκής Τράπεζας, η οποια διαπραγματεύεται στα 2,33 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται κατά 1,5% και ανακτά το τεχνικό σημείο του 1,1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στο +1% και το 0,78 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,56% 1,107 ευρώ
  • Attica Bank 2,12% 0,154 ευρώ
  • Εurobank 1,05% 0,7882 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,35% 2,33 ευρώ
  • Πειραιώς 1,3% 1,399 ευρώ

Κυριαρχία αγοραστών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται ότι ελέγχουν πλήρως το χρηματιστηριακό ταμπλό, με το υψηλότερο ενδιαφέρον να εστιάζει στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία ενισχύεται κατά σχεδόν 2%.

Στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία αυξάνεται κατά 1,5%, ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνεται η ανοδος για τις μετοχές των Jumbo, Lamda Development, Τιτάνα, Aegean, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 61 μετοχές κινούνται ανοδικά, μόλις τέσσερις μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 64,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News