Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 14:27
BUSINESS & FINANCE

EKT: Προς παράταση του PEPP κατά 12 μήνες

Στις 10 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση της ΕΚΤ

EKT: Προς παράταση του PEPP κατά 12 μήνες

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατά την οποία -όπως όλα δείχνουν- θα ληφθούν νέα μέτρα νομισματικής τόνωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να επεκτείνει χρονικά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων -γνωστό και ως PEPP- κατά 12 μήνες, από τον Ιούνιο του 2021 στον Ιούνιο του 2022.

Παρότι δεν αποκλείεται και η επιλογή της εξαμηνιαίας παράτασης του προγράμματος, δηλαδή έως τον Δεκέμβριο του 2021, τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου φαίνεται ότι τάσσονται υπέρ μιας μεγαλύτερης επιμήκυνσης. 

Ταυτόχρονα, σχεδόν ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται και η μεγέθυνση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων κατά 500 δισ. ευρώ, στο συνολικό ποσό του 1,85 τρισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η κρίσιμη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 10 Δεκεμβρίου.

Δύσκολη η ομοφωνία

Σύμφωνα με αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, υπάρχουν ορισμένοι τραπεζίτες, οι οποίοι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την κατά 12 μήνες επιμήκυνση του PEPP, επικαλούμενοι μη επιθυμητές επιπτώσεις στη μετα-κορωνοϊό οικονομία.

Έτσι, εκτιμάται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει την ομοφωνία και των 25 μελών του διοικητικού συμβουλίου, αρκούμενη στην απλή πλειοψηφία.

Μία από τις προτάσεις, οι οποία έχει «πέσει» στο τραπέζι ως συμβιβαστική λύση, είναι η 12μηνη παράταση του προγράμματος, με την αίρηση πρόωρης λήξης του, σε περίπτωση άμεσης ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, το οποίο «τρέχει» από τις απαρχές της υγειονομικής κρίσης, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα, διευκολύνοντας τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News