Business & Finance Κυριακή 22/08/2021, 19:15
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Μπάφετ: Τι επενδύσεις συστήνει σε περίοδο πληθωρισμού

Μπάφετ: Τι επενδύσεις συστήνει σε περίοδο πληθωρισμού

Από μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φυσικό αέριο έως είδη παντοπωλείου, ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει και να γίνεται αισθητός στις τιμές αγαθών στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 5,4% τον Ιούλιο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, στη μεγαλύτερη άνοδο από το 2008. 

Παρότι οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας, ο πληθωρισμός είναι αδύνατον να αποφευχθεί, όπως φαίνεται. Οταν όμως πρόκειται για επενδύσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway και γνωστός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ δίδει κάποιες καλές συμβουλές για το ποιές επιχειρήσεις είναι καλύτερο να επιλέξουν οι επενδυτές μέσα στο σημερινό πληθωριστικό περιβάλλον. 

Οπως είχε πει στη γενική συνέλευση των μετόχων της Berkshire το 2015, ο Μπάφετ θεωρεί ότι οι καλύτερες επιχειρήσεις για να έχει ή για να επενδύει κάποιος είναι αυτές που δεν χρειάζονται συνεχή επανεπένδυση, καθώς αυτό καθίσταται ολοένα και πιο δαπανηρό, όταν η αξία του δολαρίου υποχωρεί. «Η καλύτερη επένδυση σε περίοδο πληθωρισμού είναι οι επιχειρήσεις που αγοράζεις για μία φορά και δεν χρειάζεται να κάνεις κεφαλαιουχικές επενδύσεις. Οι επιχειρήσεις που χρειάζονται μεγάλες κεφαλαιουχικές επενδύσεις δεν έχουν καλή απόδοση όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται», αναφέρει ο Μπάφετ. 

«Επιχειρήσεις, όπως κοινής ωφελείας ή διαχείρισης σιδηροδρόμων, χρειάζονται ολοένα και περισσότερα χρήματα και δεν είναι τόσο κερδοφόρες», συνεχίζει ο μεγαλοεπενδυτής, ο οποίος προτιμά εταιρείες με τις οποίες οι επενδυτές μπορούν να είναι συνδεδεμένοι. «Αντ΄αυτού, είναι υπέροχο να κατέχει κάποιος ένα brand σε περίοδο πληθωρισμού», είπε χαρακτηριστικά. Ενα από τα brands του Μπάφετ είναι η See’s Candy, το οποίο αγόρασε το 1972.

Φυσικά, οι μικροεπενδυτές δεν είναι δυνατόν να αγοράσουν μία ολόκληρη επιχείρηση, όμως μπορούν να αγοράσουν μετοχές σε επιχειρήσεις στις οποίες πρόσκεινται θετικά. Το να διαθέτεις μία εταιρεία η οποία είναι αγαπητή στους επενδυτές, αυτό είναι πολύ σημαντικό, αναφέρει ο Μπάφετ, ανεξαρτήτως από το τι θα συμβεί με την αξία του δολαρίου, γιατί πρόκειται για ένα επιχειρηματικό προϊόν που θα είναι πάντα σε ζήτηση. 

O Mπάφετ υποστηρίζει επίσης ότι είναι ιδιαίτερα εύχρηστο να διαθέτει κάποιος ενεργητικό στο real estate σε περίοδο πληθωρισμού επειδή πρόκειται για ενεργητικό που το αγοράζει μία φορά και μπορεί να ωφεληθεί όταν καταφέρει να το ξαναπωλήσει. 

Ακόμη μία καλή επένδυση για τους μικροεπενδυτές είναι, σύμφωνα με τον Μπάφετ, τα funds χαμηλού κόστους που ακολουθούν κάποιους δείκτες, καθώς είναι λιγότερο ριψοκίνδυνα. Επί μακρόν, ο Μπάφετ συστήνει στους επενδυτές να τοποθετούν τα χρήματά τους σε αυτά τα funds, ειδικά σε κάποιο fund χαμηλού κόστους που ακολουθεί την πορεία του S&P 500.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News