BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Οριακή νίκη των αγοραστών, στο -4% οι τράπεζες στην εβδομάδα

Στις 883 μονάδες ο Γ.Δ. με άνοδο 0,13%

Χρηματιστήριο: Οριακή νίκη των αγοραστών, στο -4% οι τράπεζες στην εβδομάδα

Σταθεροποιητικά έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις αγοραστικές κινήσεις σε επιλεγμένα blue chips να απορροφούν τις πιέσεις στη μετοχή της Coca – Cola και να «σώζουν» το πρόσημο, σε μία εβδομάδα η οποία αποχαιρετά την αγορά με αρνητικά πρόσημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,13% και διαμορφώθηκε στις 883,11 μονάδες, κερδίζοντας μετά βίας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (881,95 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 7,5 μονάδες (878,95 έως 886,47 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Το ανοδικό κλείσιμο της Παρασκευής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα στηρίγματα από τις μετοχές των Πειραιώς και Mytilineos, οι οποίες κατάφεραν να «εξουδετερώσουν» τις πιέσεις στη μετοχή της Coca – Cola. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πάντως, οι εναλλαγές των προσήμων ήταν διαρκείς, καθώς το βλέμμα ήταν στραμμένο και στα ξένα χρηματιστήρια, τα οποία προσπαθούν να ανασυνταχθούν μετά τις χθεσινές ρευστοποιήσεις, ως αποτέλεσμα του σήματος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για σταδιακή απόσυρση της φθηνής ρευστότητας.

Το σημαντικό είναι, πάντως, ότι ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε άμεσα και κυρίως, έβαλε «φρένο» στις ρευστοποιήσεις της Πέμπτης, οι οποίες απομάκρυναν τη Λεωφόρο Αθηνών από τις 900 μονάδες. 

Όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτραπούν οι απώλειες σε εβδομαδιαίο επίπεδο, με τον κύριο δείκτη να τερματίζει στο -1,36%, τον FTSE Large Cap στο -1,66% και τον τραπεζικό κλάδο στο -3,88%. 

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό μέτωπο, οι χρηματιστηριακές ειδήσεις είναι ελάχιστες, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στο ταμπλο, όπου ο τζίρος και ο όγκος των συναλλαγών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Βέβαια, από τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται μια σταδιακή ανάκαμψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος, κάτι στο οποίο θα βοηθήσουν τόσο τα μεγέθη του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο του 2021 όσο και τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Οριακές απώλειες στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε οριακά πτωτικά, αδυνατώντας να παράσχει στηρίγματα στον Γ.Δ. Αποτέλεσμα ήταν να τερματίσει με ημερήσια πτώση 0,10% και να βρεθεί στις 530,75 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank παρουσίασε τη χειρότερη εικόνα, καθώς υποχώρησε κατά σχεδόν 1% και απομακρύνθηκε έτι περισσότερο από το όριο του 1,1 ευρώ. Κατά 0,4% μειώθηκε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία τερμάτισε κάτω των 2,3 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε σημαντικά κατά 2,45% και το 1,38 ευρώ, ενώ σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η μετοχή της Eurobank, η οποία απορρόφησε τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις και έκλεισε στο 0,78 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,86% 1,09 ευρώ
  • Attica Bank 0,67% 0,1508 ευρώ
  • Eurobank -0,03% 0,78 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,43% 2,299 ευρώ
  • Πειραιώς 2,45% 1,381 ευρώ 

Μικτή εικόνα στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ταμπλό αποδείχθηκε σχεδόν μοιρασμένο, με τη σημερινή συνεδρίαση να εξελλίσεται σε μονομαχία ανάμεσα σε μια πολύ επιλεγμένη γκάμα εισηγμένων.

Ενδεικτικά, οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρήθηκαν στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία υποχώρησε κατά 1,5% και τα 30,6 ευρώ. Κατά σχεδόν 1% μειώθηκαν και οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ – Motor Oil, ενώ η μετοχή του ΟΛΠ έκλεισε στο -1,6%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Mytilineos ενισχύθηκε κατά σχεδόν 2% και τα 15,5 ευρώ. Από εκεί και πέρα, μικρή άνοδο κατά 0,7% εμφάνισε και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Συνολικά, 83 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 30 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυάνθηκε σε 63,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά σχεδόν 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News