BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Βηματισμό αναζητούν οι αγοραστές – Πιέσεις σε Coca Cola, Εurobank

Στις 882 μονάδες ο Γ.Δ. με άνοδο 0,05%

Χρηματιστήριο: Βηματισμό αναζητούν οι αγοραστές – Πιέσεις σε Coca Cola, Εurobank

«Μάχη» για το πρόσημο δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναζητούν τον βηματισμό τους, μετά τη χθεσινή ισχυρή διόρθωση, η οποία πυροδοτήθηκε από τη Federal Reserve και έφερε την αγορά στα επίπεδα των 880 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,05% και διαμορφώνεται στις 882,39 μονάδες, κερδίζοντας μετά βίας μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (881,95 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (878,95 έως 885,15 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3μιση ώρες.

Με τις εναλλαγές προσήμων να είναι διαρκείς και τους επενδυτές να χαρακτηρίζονται από νευρικότητα, η Λεωφόρο Αθηνών αναζητάει την κατάλληλη ισορροπία, προκειμένου να ξεπεράσει την ισχυρή πτώση της Πέμπτης. 

Την ίδια ώρα, φυσικά, η αγορά παραμένει προσανατολισμένη στα ξένα χρηματιστήρια, τα οποία προσπαθούν να ανασυνταχθούν μετά τις χθεσινές ρευστοποιήσεις, ως αποτέλεσμα του σήματος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για σταδιακή απόσυρση της φθηνής ρευστότητας.

Το σημαντικό είναι, πάντως, ότι ο Γενικός Δείκτης φαίνεται ότι αντιδράει σήμερα και κυρίως, ότι βάζει «φρένο» στις εντολές πώλησης, σ’ αντίθεση με την Ευρώπη, η οποία συνεχίζει σε αρνητικό έδαφος (-0,5% ο γερμανικός DAX, -0,2% o βρετανικός FTSE 100, -0,3% o πανευρωπαϊκός Stoxx 600).

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό μέτωπο, οι χρηματιστηριακές ειδήσεις είναι ελάχιστες, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στο ταμπλο, όπου ο τζίρος και ο όγκος των συναλλαγών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Βέβαια, από τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται μια σταδιακή ανάκαμψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος, κάτι στο οποίο θα βοηθήσουν τόσο τα μεγέθη του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο του 2021 όσο και τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά πτωτικά, αδυνατώντας να παράσχει στηρίγματα στον Γ.Δ. Ως εκ τούτου, λίγο μετά το μέσο των συναλλαγών (14.10) βρίσκεται στο -0,34% και τις 529,5 μονάδες.

Η μετοχή της Eurobank παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα, καθώς υποχωρεί κατά σχεδόν 2% και απομακρύνεται έτι περισσότερο από το όριο του 0,8 ευρώ. Κατά 0,6% μειώνεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται κάτω του 1,1 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Πειραιώς κινείται σταθεροποιητικά στο 1,35 ευρώ, ενώ οριακές απώλειες εμφανίζει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται στα 2,3 ευρώ και το -0,2%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,59% 1,093 ευρώ
  • Attica Bank 0,80% 0,151 ευρώ
  • Eurobank -1,92% 0,7652 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,17% 2,305 ευρώ
  • Πειραιώς 0,15% 1,35 ευρώ 

Μικτή εικόνα στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ταμπλό μοιάζει μοιρασμένο, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε επιλεκτικές κινήσεις, αποφεύγοντας τις ακραίες διακυμάνσεις.

Ενδεικτικά, οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στη μετοχή της Aegean, η οποία μειώνεται κατά 1,1%, ενώ πτώση κατά 1% εμφανίζει και η μετοχή της Coca – Cola, η οποία διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τα 31 ευρώ.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ ενισχύεται κατά σχεδόν 2%, ενώ στο 1% διαμορφώνονται τα κέρδη για τη μετοχή των ΕΛΠΕ. Από την πλευρά της, η μετοχή του ΟΛΠ βρίσκεται στο +0,9%.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.10), 68 μετοχές κινούνται ανοδικά, 41 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 63,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά σχεδόν 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News