BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια ανασύνταξης – «Μάχη» για το θετικό πρόσημο

Στις 883 μονάδες ο ΓΔ. με άνοδο 0,14%

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια ανασύνταξης – «Μάχη» για το θετικό πρόσημο

Σαφώς βελτιωμένη είναι η σημερινή εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αγορά εξακολουθεί να «κρατά» τα στηρίγματα των 880 μονάδων, προσπαθώντας μάλιστα να κινηθεί ελαφρώς ανοδικά προς τις 885 μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,14% και διαμορφώνεται στις 883,17 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (881,95 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (878,95 έως 883,61 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο ημίωρο. 

Η ελληνική αγορά, σε καθε περίπτωση, παραμένει προσανατολισμένη στα ξένα χρηματιστήρια, τα οποία προσπαθούν να ανασυνταχθούν μετά τις χθεσινές ρευστοποιήσεις, ως αποτέλεσμα του σήματος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για σταδιακή απόσυρση της φθηνής ρευστότητας.

Τα απόνερα, όπως ήταν εύλογο, «χτύπησαν» και την Αθήνα, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει την επαφή με τις 900 μονάδες και να επιστρέφει στα επίπεδα των 880 μονάδων. Το σημαντικό είναι, ωστόσο, ότι η αγορά φαίνεται ότι αντιδράει σήμερα και κυρίως, να βάζει «φρένο» στις εντολές πώλησης.

Σ’ αυτό συμβάλει και η εικόνα των ευρωπαϊκών δεικτών, οι οποίοι ναι μεν συνεχίζουν σε αρνητικό έδαφος, αλλά οι απώλειες κυμαίνονται σε λελογισμένα επίπεδα (-0,6% ο γερμανικός DAX, -0,5% o γαλλικός CAC 40, -0,4% o πανευρωπαϊκός Stoxx 600).

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό μέτωπο, οι χρηματιστηριακές ειδήσεις είναι ελάχιστες, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στο ταμπλο, όπου ο τζίρος και ο όγκος των συναλλαγών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Βέβαια, από τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται μια σταδιακή ανάκαμψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος, κάτι στο οποίο θα βοηθήσουν τόσο τα μεγέθη του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο του 2021 όσο και τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Στάσιμες οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται σταθεροποιητικά λίγο πάνω από το τεχνικό σημείο των 530 μονάδων, καθώς λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών (11.00) βρίσκεται στο +0,03% και τις 531,45 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα, καθώς υποχωρεί κατά 0,8% και παραμένει κάτω του 1,1 ευρώ. Κατά 0,6% διολισθαίνει και η μετοχή της Eurobank, η οποία διαπραγματεύεται στο 0,77 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Πειραιώς κινείται οριακά ανοδικά κατά 0,5% και το 1,35 ευρώ, ενώ αμετάβλητη στα 2,3 ευρώ είναι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Η μετοχή της Attica Bank, τέλος, ενισχύεται κοντά στο +3%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,86% 1,09 ευρώ
  • Attica Bank 2,80% 0,,154 ευρώ
  • Eurobank -0,64% 0,7752 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0% 2,309 ευρώ
  • Πειραιώς 0,52% 1,355 ευρώ 

Μικτή εικόνα στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ταμπλό μοιάζει μοιρασμένο, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε επιλεκτικές κινήσεις, αποφεύγοντας τις ακραίες διακυμάνσεις.

Ενδεικτικά, οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στη μετοχή της Aegean, η οποία μειώνεται κατά 1,5%, ενώ πτώση κατά 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Viohalco – ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, οι μετοχές των Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και Σαράντης ενισχύονται κατά 1,3%, με τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να ακολουθεί στο +1% και τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ στο +0,9%.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 37 μετοχές κινούνται ανοδικά, 22 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 63,5 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Πέμπτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News