BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Βουτιά στο -2% για τον Γ.Δ. – Μόλις… 5 μετοχές με θετικό πρόσημο

Στις 879 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Βουτιά στο -2% για τον Γ.Δ. – Μόλις… 5 μετοχές με θετικό πρόσημο

Ισχυρές απώλειες άνω του 2% σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επηρεάζεται δυσμενώς από το κλίμα αναταραχής στις διεθνείς αγορές, μετά την προαναγγελία απόσυρσης της φθηνής ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Πιο συγκεκριμένα, περίπου στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτες απώλειες της τάξης του 2,13% και υποχωρεί στις 879,49 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 19 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (898,58 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 16 μονάδες (από 878,33 έως 894,09 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3μιση ώρες της ημέρας -εμφανώς αυξημένος εν συγκρίσει με το τελευταίο διάστημα.

Οι υψηλότερες πιέσεις παρατηρούνται στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες διολισθαίνουν έως και -3,4%, ενώ αυξημένες ρευστοποιήσεις καταγράφονται και στα μη τραπεζικά blue chips, με αποτέλεσμα η αγορά να δοκιμάζει τις κρίσιμες αντιστάσεις των 880 μονάδων.

Η Λεωφόρος Αθηνών ήταν αδύνατο να μην επηρεαστεί από το κλίμα αναταραχής που επικρατεί από χθες βράδυ στις διεθνείς αγορές, καθώς τα πρακτικά της συνεδρίασης της Federal Reserve ανοίγουν τον δρόμο για την σταδιακή απόσυρση των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων έως το τέλος του έτους.

Ο ιός της Fed

Παρότι οι αξιωματούχοι της αμερικανικής τράπεζας έχουν επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι η επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων δεν σημαίνει απαραίτητα και άμεση αύξηση των επιτοκίων, οι επενδυτές σπεύδουν να θωρακίσουν τα κέρδη τους, προχωρώντας σε ευρείες ρευστοποιήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφανίζουν απώλειες κοντά στο 2%, με τον γερμανικό δείκτη DAX να βρίσκεται στο -1,8%, τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 στο -2% και τον γαλλικό δείκτη CAC 40 στο -2,4%, απομακρυνόμενοι από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν ότι τα βήματα της Federal Reserve μπορεί λίαν συντόμως να ακολουθήσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αίροντας ένα μέρος της νομισματικής στήριξης, λόγω αφενός της ισχυροποίησης της ανάκαμψης, αφετέρου των πληθωριστικών πιέσεων.

Στο -3,4% η Eurobank

Επιστρέφοντας στη Λεωφόρο Αθηνών και τη σημερινή συνεδρίαση, οι τράπεζες αποτελούν τους μέχρι στιγμής αρνητικούς «πρωταγωνιστές» της διόρθωσης, καθώς εμφανίζουν ισχυρές απώλειες της τάξης του 2,85%, με αποτέλεσμα να υποχωρούν προς τα στηρίγματα των 530 μονάδων (533,79 μονάδες). 

Η μετοχή της Eurobank καταγράφει τις υψηλότερες απώλειες, σημειώνοντας πτώση κατά 3,4% και χάνοντας το όριο του 0,8 ευρώ. Από εκεί και πέρα, στο -2,9% διαπραγματεύεται η μετοχή της Alpha Bank, η οποία δοκιμάζει το τεχνικό σημείο του 1,1 ευρώ.

Οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς, από την πλευρά τους, βρίσκονται στο -2,4% και στο -2,1% αντίστοιχα, με τη μετοχή της Attica Bank να είναι η μοναδική που «διασώζεται», παραμένοντας σταθερή στο 0,15 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,91% 1,10 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,151 ευρώ
  • Eurobank -3,42% 0,7864 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,44% 2,317 ευρώ
  • Πειραιώς -2,16% 1,356 ευρώ

«Κόκκινο» όλο το ταμπλό

Ενδεικτικό του εύρους των σημερινών απωλειεών είναι το γεγονός ότι στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όλες οι μετοχές διαθέτουν αρνητικό πρόσημο, με τις υψηλότερες πιέσεις να εντοπίζονται στους τίτλους των Aegean και Viohalco, οι οποίοι υποχωρούν κατά 3,3%. 

Πτώση άνω του 2% εμφανίζουν και οι μετοχές των Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Mytilineos, OΠΛΠ, OTE και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ πέριξ του 1,5% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάνα, Jumbo και Coca – Cola. 

Συνολικά, μέχρι αυτή την ώρα (14.00), μόλις πέντε μετοχές κινούνται ανοδικά, 110 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά σχεδόν 1,300 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News