Business & Finance Πέμπτη 19/08/2021, 12:07
BUSINESS & FINANCE

Έντονες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Έντονες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες σχεδόν 2% σημειώνουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω ανησυχιών  ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αποσύρουν νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 χάνει 1,9%, στα χαμηλά δύο εβδομάδων, με τον κλάδο των ορυχείων να εμφανίζει απώλειες 4,6%, σημειώνοντας τη χειρότερη ημερήσια απόδοση του τελευταίου χρόνου. 

Νωρίτερα, και τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν υποχωρήσει στα χαμηλά έτους, αφότου η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve δημιούργησε την εντύπωση ότι επίκειται μία μείωση του μεγάλου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία στην πανδημία. 

Κάποια μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρούν ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική της θα πρέπει να επανεξεταστεί, λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού. 

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ετήσια σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole των ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, θα μπορούσε να δώσει κάποια ένδειξη ότι είναι έτοιμος να αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δεν θα παραστεί. 

Περίπου στις 12 ώρα Ελλάδος, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει απώλειες 2,22%, ο DAX στη Φρανκφούρτη χάνει 1,85% και ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί κατά 2,79%. 

Πτώση περίπου 3% σημειώνουν οι HSBC, BBVA και BNP Paribas. 

Έντονες πιέσεις δέχονται οι εταιρείες πολυτελών ειδών  που έχουν μεγάλη έκθεση στην κινεζική αγορά, LVMH, Kering και Richemont, λόγω των σχεδίων του Πεκίνου να αντιμετωπίσει τις ανισότητες στον πλούτο και τα υπερβολικά εταιρικά κέρδη. 

Πιέσεις και στον κλάδο των ταξιδίων, λόγω των ανησυχιών που δημιουργεί η μετάλλαξη Δέλτα. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News