BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Γιατί η Fed τρόμαξε την Αθήνα και την Ευρώπη

Διόρθωση στο -1,58% για τον Γενικό Δείκτη

Χρηματιστήριο: Γιατί η Fed τρόμαξε την Αθήνα και την Ευρώπη

Σημαντικές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ανησυχία για σταδιακή απόσυρση της φθηνής ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) επηρεάζει και την ελληνική αγορά, λόγω της έλλειψης ουσιαστικών εγχώριων στηριγμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτες απώλειες της τάξης του 1,58% και υποχωρεί στις 884,64 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 14 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (898,58 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 884,39 έως 894,09 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο της ημέρας -εμφανώς αυξημένος εν συγκρίσει με το τελευταίο διάστημα.

Η ελληνική αγορά ήταν αδύνατο να μην επηρεαστεί από το κλίμα αναταραχής που επικρατεί από χθες βράδυ στις διεθνείς αγορές, καθώς τα πρακτικά της συνεδρίασης της Federal Reserve ανοίγουν τον δρόμο για την σταδιακή απόσυρση των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων έως το τέλος του έτους.

Παρότι οι αξιωματούχοι της αμερικανικής τράπεζας έχουν επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι η επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων δεν σημαίνει απαραίτητα και άμεση αύξηση των επιτοκίων, οι επενδυτές σπεύδουν να θωρακίσουν τα κέρδη τους, προχωρώντας σε ευρείες ρευστοποιήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκκίνησαν σήμερα το πρωί με απώλειες κοντά στο 1,5%, με τον γερμανικό δείκτη DAX να βρίσκεται στο -1,4%, τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 στο -1,8% και τον γαλλικό δείκτη CAC 40 στο -2,2%, απομακρυνόμενοι από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν ότι τα βήματα της Federal Reserve μπορεί λίαν συντόμως να ακολουθήσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αίροντας ένα μέρος της νομισματικής στήριξης, λόγω αφενός της ισχυροποίησης της ανάκαμψης, αφετέρου των πληθωριστικών πιέσεων.

Κοντά στο -2% οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στη Λεωφόρο Αθηνών, η αδυναμία εξεύρεσης εγχώριων στηριγμάτων, η επενδυτική άπνοια και η διαρκής συσσώρευση γύρω από τις 900 μονάδες έχουν καταστήσει απολύτως ευάλωτο τον Γενικό Δείκτη έναντι των διεθνών πιέσεων, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και σήμερα.

Οι τράπεζες, μέχρι στιγμής, είναι οι «πρωταγωνίστριες» της πτώσης, καθώς λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών (11.00) διολισθαίνουν κατά 1,75% και υποχωρούν κάτω των στηριγμάτων των 540 μονάδων. 

Η μετοχή της Eurobank εμφανίζει τις υψηλότερες απώλειες, σημειώνοντας πτώση κατά σχεδόν 3% και χάνοντας το όριο του 0,8 ευρώ. Από εκεί και πέρα, στο -2,3% κυμαίνονται οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, με την τελευταία να δοκιμάζει το τεχνικό σημείο του 1,1 ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί κατά 1,6% και βρίσκεται στο 1,36 ευρώ, ενώ σε θετικό έδαφος κινείται η μετοχή της Attica Bank, η οποία ενισχύεται κατά 0,8% και το 0,152 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,99% 1,1105 ευρώ
  • Attica Bank 0,79% 0,1522 ευρώ
  • Eurobank -2,83% 0,791 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,27% 2,321 ευρώ
  • Πειραιώς -1,66% 1,363 ευρώ

«Κόκκινο» όλο το ταμπλό

Ενδεικτικό του εύρους των σημερινών απωλειεών είναι το γεγονός ότι στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όλες οι μετοχές διαθέτουν αρνητικό πρόσημο, με τις υψηλότερες πιέσεις να εντοπίζονται στην Ελλάκτωρ, η οποία υποχωρεί κατά 3%. 

Πτώση άνω του 2% εμφανίζουν και οι μετοχές των Lamda Development, Viohalco, OTE και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ πέριξ του 1,5% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των Aegean, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Mytilineos, OΠΑΠ και ΟΛΠ. 

Συνολικά, μέχρι αυτή την ώρα (11.00), μόλις επτά μετοχές κινούνται ανοδικά, 62 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά σχεδόν 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News