BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «κράτησαν» τον Γενικό Δείκτη

Στις 898 μονάδες ο Γ.Δ. με πτώση 0,14%

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «κράτησαν» τον Γενικό Δείκτη

Κοντά στο ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων διατηρήθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ωστόσο -σε καμία των περιπτώσεων- δεν δείχνει την εικόνα μιας αγοράς έτοιμης να κινηθεί ανοδικά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,14% και διαμορφώθηκε στις 898,58 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (899,88 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε έξι μονάδες (από 896,59 έως 902,26 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει καθηλωμένος, μην υπερβαίνοντας τα 31 εκατομμύρια ευρώ.

Η ελληνική αγορά, υπό την πίεση των Alpha Bank – ΟΠΑΠ και παρά τα στηρίγματα από Ελλάκτωρ – ΔΕΗ, δεν κατάφερε να «ξεκολλήσει» από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, επαναλαμβάνοντας την πάγια εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων.

Ποια είναι αυτή; Αφενός η αδυναμία εκδήλωσης μιας πειστικής διάσπασης των αντιστάσεων των 900 μονάδες, αφετέρου η εξασφάλιση επιλεκτικών στηριγμάτων από μεμονωμένους τίτλους. 

Όλα τα παραπάνω παραπέμπουν σε μια κατάσταση μόνιμης στασιμότητας, η οποία δεν αποκλείεται να διατηρηθεί έως και τα τέλη του καλοκαιριού, όταν και αναμένεται να «ζωντανέψει» εκ νέου το επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Το μείζον επομένως, αυτή την περίοδο είναι η διατήρηση της αγοράς σε όσο δυνατόν υψηλότερα επίπεδα. Κι αυτό, διότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό, ξεκινήσουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και αποφευχθεί μια βίαιη διόρθωση στις διεθνείς αγορές, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την προσέγγιση των 950 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε και τους πιθανούς κινδύνους, οι οποίοι αφορούν τόσο την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού όσο και τις επιπτώσεις των πρόσφατων πυρκαγιών στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Με απώλειες η Alpha Bank

Οι τράπεζες θα διαδραματίσουν καίριο ρολο στη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση, καθώς οι επενδυτές περιμένουν ένα ανοδικό ξέσπασμα, ιδίως μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση των βημάτων κεφαλαιακής ενίσχυσης και αναδιάρθρωσης.

Μέχρι τότε, ωστόσο, ο κλαδικός δείκτης εμφανίζει διαρκείς ενδείξεις στασιμότητας, με τη σημερινή συνεδρίαση να μην αποτελεί εξαίρεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τράπεζες έκλεισαν με πτώση κατά 0,58% και υποχώρησαν στις 549 μονάδες, λίγο κάτω από τα στηρίγματα των 500 μονάδων.

Οι υψηλότερες πιέσεις παρατηρήθηκαν στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία διολίσθησε κατά 1,4% και τερμάτισε στο 1,13 ευρώ. Κατά 0,8% μειώθηκε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχώρησε στα 2,37 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς εμφάνισαν μικρές μεταβολές κάτω του +/-0,5%, ενώ η μετοχή της Attica Bank κινήθηκε ανοδικά κατά 1,3% και το 0,15 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -1,44% 1,133 ευρώ
  • Attica Bank 1,34% 0,151 ευρώ
  • Eurobank 0,47% 0,814 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,79% 2,375 ευρώ
  • Πειραιώς -0,36% 1,386 ευρώ

Στηρίγματα από Ελλάκτωρ, Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστίασε στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία εκτινάχθηκε στο +4,3% και το 1,51 ευρώ, συνεχίζοντας την καλή πορεία των τελευταίων ημερών.

Από εκεί και πέρα, σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχε η μετοχή της Aegean, η οποία τερμάτισε στο +2,6% και τα 5,4 ευρώ, χάρη στις προσδοκίες για τις φετινές τουριστικές αφίξεις. Κατά 2% ενισχύθηκε και η μετοχή των ΕΛΠΕ.

Από την άλλη πλευρά, πιεσεις δέχθηκε η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία υποχώρησε κατά 1,2% και τα 12,3 ευρώ. Κοντά στο -1% έκλεισε και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ενώ η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ διολίσθησε κατά 1% και το 1,86 ευρώ.

Συνολικά, 44 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 72 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News