ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Morgan Stanley: Οι νέοι πρωταθλητές της Ευρώπης

Στροφή στην τεχνολογία

Morgan Stanley: Οι νέοι πρωταθλητές της Ευρώπης

Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και του ευρωπαϊκού επιχειρείν αλλάζει, με τη Morgan Stanley να προβλέπει ότι σε συνδυασμό με την επίδραση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και την μετα-πανδημική ανάκαμψη, οι επιδόσεις της Ευρώπης (σε επίπεδο εταιρικών κερδών και μετοχών) θα είναι δομικά βελτιωμένες. 

Αυτή η αλλαγή στις ισορροπίες δυνάμεων είναι μετρήσιμη, με τα στοιχεία της Morgan Stanley να φέρνουν στην επιφάνεια τη νέα τάξη των «πρωταθλητών» της Ευρώπης. 

Ενώ η Ευρώπη ήταν παραδοσιακά η πατρίδα της «παλιάς οικονομίας» (καθώς τράπεζες και ενέργεια κυριαρχούσαν στα χρηματιστήρια της περιοχής), μία εταιρεία της υψηλής τεχνολογίας διεκδικεί αυτή τη στιγμή με αξιώσεις τον τίτλο της μεγαλύτερης εισηγμένης. Ο λόγος για την ASML, την ολλανδική εταιρεία ημιαγωγών, η οποία διπλασίασε την κεφαλαιοποίησή της τον τελευταίο χρόνο και πλέον απέχει μόλις 13% από το να εκθρονίσει τη Nestle (της οποίας η κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε μόνο κατά 2% τους τελευταίους  12 μήνες). Μάλιστα, η ASML είναι ήδη μεγαλύτερη από ολόκληρη την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. 

Morgan Stanley: Οι νέοι πρωταθλητές της Ευρώπης-1

Ο γίγαντας των πολυτελών ειδών LVMH είδε την κεφαλαιοποίησή του να μεγεθύνεται κατά 84% τον τελευταίο χρόνο και πλέον έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις Novartis και AstraZeneca, για να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες εισηγμένες. Είναι μεγαλύτερη από ολόκληρο τον ευρωπαϊκό κλάδο του λιανεμπορίου. Άλλωστε, ο κλάδος των πολυτελών ειδών  ξεπέρασε σε μέγεθος τόσο τις ασφάλειες όσο και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, τον τελευταίο χρόνο. 

Οι φαρμακευτικές παραμένουν ο μεγαλύτερος κλάδος στην Ευρώπη, αν και το προβάδισμά τους έναντι του κλάδου των κεφαλαιουχικών αγαθών έχει συρρικνωθεί από το 34% στο 7% σε 12 μήνες. 

Οι τέσσερις μεγαλύτεροι κλάδοι στην Ευρώπη σήμερα είναι οι φαρμακευτικές, τα κεφαλαιουχικά αγαθά, οι πρώτες ύλες και τα τρόφιμα-ποτά-καπνός, οι οποίοι και αποτελούν το 40% των χρηματιστηρίων. Η στάθμιση των κλάδων της ενέργειας και των financials έχει πέσει από το 34% που ήταν το 2010 σε επίπεδα χαμηλότερα του 20%. 

Την ίδια στιγμή, ο τεχνολογικός κλάδος είναι πλέον διπλάσιος σε μέγεθος σε σχέση με τον τραπεζικό. 

Η «γεωγραφία» της Νέας Ευρώπης 

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η χώρα με τη μεγαλύτερη στάθμιση στον δείκτη MSCI Europe, με 22%, όμως το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά 10 μονάδες την τελευταία δεκαετία. 

Morgan Stanley: Οι νέοι πρωταθλητές της Ευρώπης-2

Αντίθετα, η Ελβετία εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση στη στάθμισή της στο ίδιο διάστημα (+3,9%) και είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα, μετά τη Γαλλία. 

Τον  τελευταίο χρόνο, η Σουηδία αύξησε περισσότερο τη στάθμισή της, από το 5,2% στο 6%. Οι σκανδιναβικές χώρες αποτελούν σήμερα το 12,7% του MSCI Europe και είναι κατά 60% μεγαλύτερες σε σχέση με την περιφέρεια, η οποία είδε τη στάθμισή της να συρρικνώνεται μόλις στο 7,8%. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News