BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήρο: Η Coca – Cola επηρεάζει αρνητικά το κλίμα

Στις 898 μονάδες ο Γ.Δ. με πτώση 0,2%

Χρηματιστήρο: Η Coca – Cola επηρεάζει αρνητικά το κλίμα

Ελεγχόμενες πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στο τεχνικό όριο των 900 μονάδων, παρά το γεγονός ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει ανιαρό και η μετοχή της Coca – Cola επηρεάζει αρνητικά το κλίμα.

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή πτώση της τάξης του 0,21% και διαμορφώνεται στις 898,01 μονάδες, χάνοντας σχεδόν δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (899,88 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 4,5 μονάδες (από 897,85 έως 902,26 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμείνει καθηλωμένος, μην υπερβαίνοντας τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες.

Η ελληνική αγορά, όπως καθίσταται και σήμερα εμφανές, έχει αγκυροβολήσει πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, καθώς αφενός αδυνατεί να εκδηλώσει μια πειστική ανοδική κίνηση, αφετέρου στηρίζεται από επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις. 

Η εικόνα στασιμότητας δεν αποκλείεται να διατηρηθεί έως και τα τέλη του καλοκαιριού, όταν και αναμένεται να «ζωντανέψει» εκ νέου το επενδυτικό ενδιαφέρον. Το μείζον επομένως, αυτή την περίοδο είναι η διατήρηση της αγοράς σε όσο δυνατόν υψηλότερα επίπεδα.

Κι αυτό, διότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό, ξεκινήσουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και αποφευχθεί μια βίαιη διόρθωση στις διεθνείς αγορές, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την προσέγγιση των 950 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε και τους πιθανούς κινδύνους, οι οποίοι αφορούν τόσο την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού όσο και τις επιπτώσεις των πρόσφατων πυρκαγιών στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Στάσιμες οι τράπεζες

Οι τράπεζες θα διαδραματίσουν καίριο ρολο στη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση, καθώς οι επενδυτές περιμένουν ένα ανοδικό ξέσπασμα, ιδίως μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση των βημάτων κεφαλαιακής ενίσχυσης και αναδιάρθρωσης.

Μέχρι τότε, ωστόσο, ο κλαδικός δείκτης εμφανίζει διαρκείς ενδείξεις στασιμότητας, με τη σημερινή συνεδρίαση να μην αποτελεί εξαίρεση. Έτσι, στο μέσο των συναλλαγών, κινείται πτωτικά στο -0,42% και τις 550,11 μονάδες.

Όλες οι μετοχές των συστημικών τραπεζών βρίσκονται σε οριακά αρνητικό έδαφος, με τις ρευστοποιήσεις ωστόσο να είναι απολύτως ελεγχόμενες. 

Ενδεικτικά, η μετοχή της Alpba Bank καταγράφει μικρή πτώση κατά 0,7% και υπαναχωρεί στο 1,14 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς είναι σχεδόν σταθερές.

Μοναδική εξαίρεση στο αρνητικό κλίμα αποτελεί η μετοχή της Attica Bank, η οποία ενισχύεται κατά σχεδόν 2%, ενώ το πρωί έφθασε έως και το +4%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,57% 1,143 ευρώ
  • Attica Bank 1,88% 0,1518 ευρώ
  • Eurobank -0,15% 0,809 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,04% 2,393 ευρώ
  • Πειραιώς -0,07% 1,39 ευρώ

Πιέσεις στην Coca – Cola

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία υποχωρεί κατά 1,1% και διαμορφώνεται στα 31,45 ευρώ, επηρεάζοντας αρνητικά όλη την εικόνα του Χ.Α.

Από εκεί και πέρα, υπό πίεση βρίσκεται και η μετοχή της Σαράντης, η οποία μειώνεται κατά 1,2% και τα 8,7 ευρώ. Στο -1% βρίσκεται, επίσης, η μετοχή του ΟΛΠ.

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύεται κατά 1,7% χάρη στις προσδοκίες για τις τουριστικές αφίξεις. Κατά 1% αυξάνεται η μετοχή των ΕΛΠΕ, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται στο +0,9%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 61 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News