BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα με ελάχιστο τζίρο

Στις 899 μονάδες ο Γ.Δ. με πτώση 0,05%.

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα με ελάχιστο τζίρο

Στασιμότητα επικρατεί και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται στο τεχνικό όριο των 900 μονάδων, αδυνατώντας ωστόσο να εκδηλώσει μια πειστική ανοδική κίνηση.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή πτώση της τάξης του 0,05% και διαμορφώνεται στις 899,39 μονάδες, χάνοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (899,88 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 4,5 μονάδες (από 897,85 έως 902,26 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμείνει καθηλωμένος, μην υπερβαίνοντας τα 2 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.

Όπως έχουμε παρατηρήσει όλο το προηγούμενο διάστημα, η ελληνική αγορά έχει αγκυροβολήσει πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, καθώς αφενός αδυνατεί να εκδηλώσει μια πειστική ανοδική κίνηση, αφετέρου στηρίζεται από επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις. 

Η εικόνα στασιμότητας δεν αποκλείεται να διατηρηθεί έως και τα τέλη του καλοκαιριού, όταν και αναμένεται να «ζωντανέψει» εκ νέου το επενδυτικό ενδιαφέρον. Το μείζον επομένως, αυτή την περίοδο είναι η διατήρηση της αγοράς σε όσο υψηλότερα επίπεδα είναι εφικτό.

Κι αυτό, διότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό, ξεκινήσουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και αποφευχθεί μια βίαιη διόρθωση στις διεθνείς αγορές, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την προσέγγιση των 950 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε και τους πιθανούς κινδύνους, οι οποίοι αφορούν τόσο την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού όσο και τις επιπτώσεις των πρόσφατων πυρκαγιών στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Στάσιμες οι τράπεζες

Οι τράπεζες θα διαδραματίσουν καίριο ρολο στη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση, καθώς οι επενδυτές περιμένουν ένα ανοδικό ξέσπασμα, ιδίως μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση των βημάτων κεφαλαιακής ενίσχυσης και αναδιάρθρωσης.

Μέχρι τότε, ωστόσο, ο κλαδικός δείκτης εμφανίζει σοβαρές ενδείξεις στασιμότητας, με τη σημερινή συνεδρίαση να μην αποτελεί εξαίρεση. Έτσι, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών, κινείται σταθεροποιητικά στο -0,09% και τις 551,67 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καταγράφει άνοδο κατά 0,5%, επιχειρώντας να ανακτήσει το σημείο των 2,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Attica Bank ξεχωρίζει στο +4% και το 0,155 ευρώ.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί οριακά κατά 0,5% και διολισθαίνει στο 1,14 ευρώ, με τις μετοχές των Πειραιώς και Eurobank να καταγράφουν, από την πλευρά τους, οριακές μεταβολές. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,48% 1,144 ευρώ
  • Attica Bank 4,03% 0,155 ευρώ
  • Eurobank -0,07% 0,8096 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,54% 2,407 ευρώ
  • Πειραιώς 0,14% 1,393 ευρώ

Στηρίγματα από ΕΛΠΕ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει στη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία ενισχύεται κατά 1,6% και διαμορφώνεται στα 5,7 ευρώ. Από εκεί και πέρα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχουν και οι μετοχές των Ελλάκτωρ (0,9%) – ΔΕΗ (0,75%).

Από την άλλη πλευρά, υπό πίεση ξεκινά η μετοχή του ΟΛΠ, η οποία υποχωρεί κατά 0,9% και περιορίζεται κάτω του ορίου των 20 ευρώ. Οι μετοχές των Coca – Cola και ΑΔΜΗΕ ακολουθούν με πτώση 0,85% και 0,75%, αντίστοιχα.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 34 μετοχές κινούνται ανοδικά, 21 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,8 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τρίτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News