Business & Finance Τρίτη 17/08/2021, 21:27
BUSINESS & FINANCE

Σε επίπεδα ρεκόρ η συσσώρευση μετρητών από εταιρείες παγκοσμίως – Ανησυχούν για τη μετάλλαξη Δέλτα

Μεταξύ άλλων οι εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας έχουν συγκεντρώσει υψηλότατα αποθεματικά σε μετρητά

Σε επίπεδα ρεκόρ η συσσώρευση μετρητών από εταιρείες παγκοσμίως – Ανησυχούν για τη μετάλλαξη Δέλτα

Τα αποθεματικά τους σε μετρητά αυξάνουν οι μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Apple και Google, γεγονός που καταδεικνύει την ανησυχία τους σχετικά με την πορεία της μετάλλαξης Δέλτα και το αποτύπωμά της στη διεθνή οικονομία.

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της S&P Global Ratings, επιχειρήσεις, εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, συσσώρευσαν ιστορικό υψηλό 6,85 τρισ. δολαρίων σε μετρητα μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου αφαιρούνται από τα εν λόγω στατιστικά, διότι οφείλουν να έχουν πάντοτε υψηλά αποθεματικά σε μετρητά λόγω της φύσης των καθημερινών τους δραστηριοτήτων. Τα σχετικά στοιχεία του δευτέρου τριμήνου καταγράφουν αύξηση σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2020 και σύμφωνα με τον Gareth Williams, υψηλόβαθμο στέλεχος της S&P Global Ratings, αναμένεται πως το ποσό θα σκαρφαλώσει έως και στα 7,1 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αξιοσημείωτο είναι το ύψος των αποθεματικών των τεχνολογικών κολοσσών με την Apple, την Microsoft και τη μητρική της Google, Alphabet, να συγκεντρώνουν σωρευτικά 460 δισ. δολάρια σε μετρητά. Η Amazon μόνη έχει συσσωρεύσει 90 δισ. δολάρια, ενώ η Facebook 64 δισ. δολάρια. Εκτός του τεχνολογικού κλάδου και η Berkshire Hathaway του Warren Buffet έχει 144,1 δισ. δολάρια σε μετρητά, έναντι 138,3 δισ. δολάρια το δ’ τρίμηνο του 2020, ποσό που αυξάνεται όσο η εταιρεία αναζητά ευκαιρίες για επενδύσεις.

Οι εταιρείες ανά τον κόσμο εκμεταλλεύονται τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, με αποτέλεσμα να διογκώνουν εκτός από τα επίπεδα χρέους τους, και τα μετρητά τους. Φαίνεται πως η αύξηση των αποθεματικών οφείλεται εν μέρει στην οικονομική αστάθεια και την αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία, αλλά πολλές ακόμη εταιρείες συσσωρεύουν χρήματα, ώστε να επενδύσουν στο μέλλον τους.

«Πιστεύαμε νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ότι οι εταιρείες θα είχαν αρχίσει να διοχετεύουν τα χρήματά τους μέχρι τώρα. Ωστόσο, ξοδεύουν σε επαναγορές μετοχών, μερίσματα και συγχωνεύσεις. Οι κεφαλαιαγορές είναι ορθάνοιχτες. Το κόστος των επιχορηγήσεων είναι εξαιρετικά χαμηλό, συνεπώς οι εταιρείες εκδίδουν χρέος και τα χρήματα συνεχίζουν να συσσωρεύονται», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN ο Christopher Harvey, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Wells Fargo.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News