BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Έσωσε» το πρόσημο στο τέλος

Στις 899 μονάδες ο Γ.Δ. με άνοδο 0,11%

Χρηματιστήριο: «Έσωσε» το πρόσημο στο τέλος

Να σώσει το πρόσημο κατάφερε -έστω και στο τέλος- το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρέμεινε στάσιμο γύρω από τη ζώνη των 900 μονάδων, ένεκα της αγοραστικής ένδειας σε τράπεζες και blue chips. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,11% και διαμορφώθηκε στις 899,88 μονάδες, κερδίζοντας μετά βίας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (898,90 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε στις 6,5 μονάδες (από 895,31 έως 901,79 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 39 εκατομμύρια ευρώ.

Σε μία συνεδρίαση – καρμπόν με τις προηγούμενες, η Λεωφόρος Αθηνών εμφάνισε οριακές μεταβολές, καταφέρνοντας έστω και στις δημοπρασίες να ανακτήσει το θετικό πρόσημο, το οποίο είχε χαθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. 

Την ίδια ώρα, η διάσπαση των αντιστάσεων των 900 μονάδων αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά «δύσκολη υπόθεση», κάτι το οποίο μοιάζει απολύτως φυσιολογικό, λαμβάνοντας υπόψη την εικόνα των blue chips και των τραπεζων. 

Βέβαια, ακόμη και στην περίπτωση βραχυπρόθεσμης υπέρβασης του συγκεκριμένου ορίου, οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν απίθανη μια άμεση κίνηση προς το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» των 950 μονάδων, κάτι το οποίο φαίνεται πιο ρεαλιστικό σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Φυσικά, η έλλειψη χρηματιστηριακών εξελίξεων, σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή ραστώνη, έχουν συμβάλλει σημαντικά στην παραπάνω παγιωμένη εικόνα. Επομένως, αυτό που απαιτείται είναι επιμονή και υπομονή έως ότου ανακάμψουν οι συναλλαγματικοί όγκοι και καλλιεργηθούν οι συνθήκες για μια σοβαρή αγοραστική κίνηση. 

Ξεχώρισαν Eurobank, ΕΤΕ

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος (επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα) βρίσκεται σταθερά στο στενό εύρος των 550 – 560 μονάδων, σήμερα κινήθηκε οριακά ανοδικά, καθώς ενισχύθηκε μόλις κατά 0,11% και διαμορφώθηκε στις 552,41 μονάδες. 

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας εμφάνισε (συγκριτικά) τη χειρότερη εικόνα, καθώς μειώθηκε κατά 1,5% και έχασε το τεχνικό όριο των 2,4 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank παρέμεινε αμετάβλητη λίγο κάτω από το 1,15 ευρώ. 

Η μετοχή της Πειραιώς, παράλληλα, κινήθηκε σταθεροποιητικά προς το 1,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank συνέχισε άνω του 0,81 ευρώ, κερδιζοντας 1,3%. Tέλος, η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κατά σχεδόν 2%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,04% 1,1495 ευρώ
  • Attica Bank -1,97% 0,149 ευρώ
  • Eurobank 1,28% 0,8102 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,48% 2,394 ευρώ
  • Πειραιώς 0,36% 1,391 ευρώ

Πιέσεις σε Ελλάκτωρ, στηρίγματα από Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον το επενδυτών εστίασε στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία -μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών- δέχθηκε αξιοσημείωτες ρευστοποιήσεις στο -2,5% και το 1,44 ευρώ. Από εκεί και πέρα, υπό πίεση βρέθηκε και η μετοχή της Viohalco, η οποία διολίσθησε κατά 2,2%, ενώ η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έκλεισε στο -1,9%.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχε η μετοχή της Aegean, η οποία αυξήθηκε κατά 1,7%, χάρη στην ικανοποιητική πορεία των τουριστικών αφίξεων. Στα υπόλοιπα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισε η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία τερμάτισε στο +1,2%, καθώς και η μετοχή της Lamda, η οποία έκλεισε στο +1,1%.

Συνολικά, 44 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 56 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,8 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με τη Δευτέρα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News