Business & Finance Παρασκευή 13/08/2021, 19:24
BUSINESS & FINANCE

Είναι φούσκα η αύξηση των γάμων;

Έπειτα από ένα χρόνο ύφεσης, η βιομηχανία γάμου στις ΗΠΑ είναι πιο δραστήρια από ποτέ. Θα παραμείνει όμως και στο μέλλον;

Είναι φούσκα η αύξηση των γάμων;

Ώθηση στην αμερικανική οικονομία έχει προσφέρει η πρόσφατη ανάκαμψη της βιομηχανίας των γάμων. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των New York Times, αυτή την περίοδο οι φωτογράφοι γάμων και οι χώροι δεξιώσεων έχουν ασφικτικό πρόγραμμα, ενώ οι τιμές στις υπηρεσίες catering έχουν αυξηθεί. Πρόκειται βέβαια για απόρροια των ακυρώσεων του τελευταίου έτους σε συνδυασμό με τους γάμους που είχαν ήδη προγραμματιστεί για φέτος και τις αρχές του 2022.

Μιλώντας στους New York Times, ο Shane McMurrey, ιδρυτής της εταιρείας Wedding Report, εξήγησε ότι πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 1,3 εκατ. γάμοι στις ΗΠΑ, ενώ κατά μέσον όρο πριν την επέλαση της πανδημίας διοργανώνονταν περίπου 2,1 εκατομμύρια ετησίως. Ωστόσο, φαίνεται πως η κατάσταση έχει αρχίσει να αναντρέπεται. Ειδικότερα, ο McMurrey προβλέπει πως το επόμενο έτος θα πραγματοποιηθεί ο υψηλότερος αριθμός γάμων από τη δεκαετία του 1980, χάρη στα ζευγάρια που ανέμεναν τη λήξη της πανδημίας για να οργανώσουν την τελετή. Επισημαίνει όμως παράλληλα πως αφότου ικανοποιηθεί αυτή η συσσωρευμένη ζήτηση, ο αριθμός θα υποχωρήσει, ενώ μακροπρόθεσμα θα επικρατήσει η τάση συμβίωσης των ζευγαριών χωρίς απώτερο σκοπό το γάμο.

Το ίδιο αναμένουν και πολλοί οικονομολόγοι, οι οποίοι αυτοί τη στιγμή βλέπουν ότι σημειώνεται αύξηση των τελευτών, αλλά όχι συνολικά των γάμων. Αντιθέτως, η Jessamyn Schaller, οικονομολόγος στο Cleremont McKenna College, τονίζει πως ακόμη κι αν δεν είχε συμβεί η πανδημία, οι γάμοι θα εξακολουθούσαν να είναι λίγοι. Ουσιαστικά, η άνθιση του σχετικού κλάδου αυτή τη στιγμή αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα φούσκα.

Πράγματι, το ποσοστό των ατόμων που επιλέγουν να πατρευτούν μειώνεται προοδευτικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ειδικότερα στις ΗΠΑ, το 2000 8,2 ανά χίλια άτομα επέλεγαν να πραγματοποιήσουν τελετή, ενώ το 2019 το ποσοστό αυτό υποχώρησε στο 6,1. Επίσης, είναι πιθανό πως ορισμένες άλλες αλλαγές στις οικογενειακές δομές και τάσεις που επέφερε η πανδημία είναι εφήμερες. Όπως για παράδειγμα η αύξηση του αριθμού γεννήσεων, που ήδη έχει εμφανίσει σημάδια υποχώρησης. Ωστόσο, ευχάριστες και ενδεχομένως πιο μόνιμες ενδέχεται να είναι οι αλλαγές στην αγορά σπιτιών από ζευγάρια. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι αποταμιεύσεις αυξήθηκαν και υιοθετήθηκε ευρέως ο θεσμός της τηλεργασίας και γενικά των πιο ευέλικτων όρων εργασίας. Συνεπώς, όσοι νέοι καθυστερούσαν την αγορά οικίας ίσως νιώσουν σύντομα έτοιμοι για ένα τέτοιο βήμα. Εάν βέβαια η τάση αυτή λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, τότε θα υπάρχει καλύτερο υπόβαθρο για δημιουργία οικογένειας και συνεπώς περισσότερη κατανάλωση για προϊόντα από είδη σπιτιού, έως βρεφικά είδη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από The New York TImes

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News