ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Ο οδικός χάρτης για τα μέτρα στήριξης των πυροπλήκτων

Ο οδικός χάρτης για τα μέτρα στήριξης των πυροπλήκτων

Προτεραιότητα έχει δοθεί στις  καταστροφές που έχουν υποστεί κυρίως μόνιμες κατοικίες ώστε να λάβουν τις αποζημιώσεις και οι πυρόπληκτοι να μπορέσουν να βάλουν «μπρος»  τις εργασίες αποκατάστασης. Την Τετάρτη στις 18 Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα arogi.gov.gr  μέσω της οποίας οι δικαιούχοι θα πρέπει να δηλώσουν την έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί κάθε ακίνητο. Αυτή είναι η πρώτη φάση για τη διαδικασία των αποζημιώσεων. 

Σε δεύτερο χρόνο στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου θα δοθούν και οι πρώτες προκαταβολές της κρατικής αρωγής όσο αφορά την στεγαστική συνδρομή. Η στεγαστική συνδρομή χωρίζεται σε 2 μέρη .Το 80% αποτελεί κρατική αρωγή και το 20% είναι άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Για παράδειγμα μια κατοικία αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ που έχει καταστραφεί ολοσχερώς και ο ιδιοκτήτης την χρησιμοποιούσε για ιδιοκατοίκηση ,θα πρέπει να λάβει ως κρατική αρωγή 96.000 ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό των  24.000 ευρώ , εφόσον το επιθυμεί να το λάβει μέσω άτοκου δανείου. Στα τέλη Αυγούστου ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα πάρει την προκαταβολή της κρατικής αρωγής.

Αυτό σημαίνει πως στη συγκεκριμένη περίπτωση θα λάβει 20.000 €άρα θα απομένουν να του καταβληθούν άλλες 76.000 ευρώ από το κομμάτι της κρατικής αρωγής. Να σημειωθεί πως υπάρχει πλαφόν 120.000 ευρώ για την στεγαστική συνδρομή ενώ δεν υπάρχει το κριτήριο της πρώτης κατοικίας. Καλύπτονται όλες οι κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιά πρώτη και δευτερεύουσες.

Τα υπόλοιπα ποσά των προκαταβολών της κρατικής αρωγής θα δοθούν αργότερα. Όπως εκτιμούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου το υπόλοιπο ποσό της κρατικής αρωγής θα δοθεί σε δύο με τρεις μήνες εφόσον ολοκληρωθούν οι καταγραφές των ζημιών από τα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών ,γίνουν οι έλεγχοι που χρειάζονται κατόπιν υποβολής φακέλου από τον πληττόμενο.

 

Τα ποσά των προκαταβολών της κρατικής αρωγής

Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς:

20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες:

12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες:

5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Στην περίπτωση που η κατοικία δεν κατοικούνταν από τον ιδιοκτήτη αλλά υπήρχε ενοικιαστής, ο ιδιοκτήτης δικαιούται το ποσό της στεγαστικής συνδρομής ενώ ο ενοικιαστής την αποζημίωση για την οικοσυσκευή.

Λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα

  • Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς: Προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
  • Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή:8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
  • Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά: προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή

 

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται και άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:

  • 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
  • 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες.

Για παράδειγμα μια επιχείρηση που έχει καταστραφεί ολοσχερώς θα λάβει ως προκαταβολή το ποσό των 22.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις των κτηνοτροφικών ή πτηνοτροφικών μονάδων η διαδικασία μετά την προκαταβολή αναμένεται να είναι πιο αργή αφού η ολοκληρωμένη εκτίμηση ώστε να αποζημιωθούν μέχρι και το 70% της ζημιάς που έχουν υποστεί θα πρέπει να γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών σε συνεργασία και με τον ΕΛΓΑ. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News