BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριo: Επενδυτική ένδεια παρά το +7% στην Ελλάκτωρ

Στις 894 μονάδες ο Γ.Δ. με άνοδο 0,11%

Χρηματιστήριo: Επενδυτική ένδεια παρά το +7% στην Ελλάκτωρ

Στασιμότητα επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μεμονωμένες αγοραστικές κινήσεις, αδυνατώντας να ακολουθήσουν τον ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,11% και διαμορφώνεται στις 894,94 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (893,98 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 4,5 μονάδες (892,6 έως 897,06 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 20 εκατ. ευρώ έως τις 2.00 το μεσημέρι.

Η Λεωφόρος Αθηνών, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις, δυσκολεύεται αρκετά να διασπάσει με πειστικό τρόπο τις αντιστάσεις των 900 μονάδων, παρότι τα χρηματιστήρια της Ευρώπης καταρρίπτουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και βρίσκονται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Από το πρωί, οι επενδυτές έχουν επιδοθεί σ΄ ένα περιορισμένου εύρους stock picking, το οποίο αφορά κυρίως τα μη τραπεζικά blue chips. Ωστόσο, προς το παρόν, οι συναλλαγματικοί ρυθμοί δεν επιτρέπουν την εκδήλωση μια δυναμικής ανοδικής κίνησης. 

Κάτι βέβαια, το οποίο εν μέρει εξηγείται από το γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την κορύφωση του φετινού καλοκαιριού. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τις τελευταίες ημέρες επαναλαμβάνεται διαρκώς το μοτίβο των μικρών διακυμάνσεων και των χαμηλών όγκων.

Η επενδυτική άπνοια, επομένως, εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί και σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη να αποχαιρετά την τρέχουσα εβδομάδα σχεδόν αμετάβλητος (0,06%), όπως και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,07%), παρότι οι τράπεζες προσπάθησαν να κινηθούν έστω και ήπια ανοδικά (+0,6%).

Στασιμότητα στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει οριακές απώλειες, καθώς λίγο μετά το μέσο της ημέρας (14.00), υποχωρεί κατά 0,32% και διαμορφώνεται στις 551,44 μονάδες, λίγο πάνω από τα στηρίγματα των 550 μονάδων.

Οι μετοχές του κλάδου παρουσιάζουν οριακές μεταβολές, οι οποίες κυμαίνονται εντός ενός πολύ στενού εύρους. Ενδεικτικά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί κατά 0,4% και η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται κατά 0,2%.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται σχεδόν αμετάβλητη στο επίπεδο του 0,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς διολισθαίνει ήπια προς το τεχνικό σημείο του 1,4 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,39% 1,139 ευρώ
  • Attica Bank 0,39% 0,1536 ευρώ
  • Eurobank -0,10% 0,7992 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,33% 2,442 ευρώ
  • Πειραιώς -0,63% 1,41 ευρώ

Ράλι 7% στην Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία εκτινάσσεται στο +7% και το 1,45 ευρώ, μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 120,5 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει και η μετοχή της Aegean, η οποία βρίσκεται στο +1,8% και τα 5,2 ευρώ, ενώ η μετοχή της Lamda Development αυξάνεται κατά 0,8% και της Σαράντης κατά 0,9%.

Στον αντίποδα, απολύτως ελεγχόμενες πιέσεις παρατηρούνται στη μετοχή της Motor Oil, η οποία υποχωρεί κατά 0,7% και τα 13,6 ευρώ. Σχεδόν αμετάβλητες, από την πλευρά τους, παραμένουν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Coca – Cola.

Συνολικά, μέχρι στιγμής (14.00), 54 μετοχές κινούνται ανοδικά, 40 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 23 μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,4 δισ. ευρώ, αμετάβλητη σε σχέση με την Πέμπτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News