Business & Finance Πέμπτη 12/08/2021, 15:03
BUSINESS & FINANCE

Goldman Sachs: Η νέα «πρωταθλήτρια» του ισπανικού ποδοσφαίρου

Πώς κατάφερε να βγει κερδισμένη

Goldman Sachs: Η νέα «πρωταθλήτρια» του ισπανικού ποδοσφαίρου

Ενόσω η μάχη των κορυφαίων ποσοσφαιρικών συλλόγων της Ισπανίας (Μπαρτσελόνα και Ρεάλ) με το αμερικανικό fund CVC Capital βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, απ’ όλη την υπόθεση έχει προκύψει ένας ξεκαθάρος νικητής. Ο λόγος για την Golgman Sachs.

Η αμερικανική τράπεζα θα ηγηθεί ενός επενδυτικού σχήματος, το οποίο θα χορηγήσει ρευστότητα 1 δισ. ευρώ στο CVC Capital, προκειμένου το τελευταίο να αποκτήσει το 10% της La Liga, της διοργανώτριας αρχή του ισπανικού πρωταθλήματος.

Το deal ανακοινώθηκε λίγες εβδομάδες, αφότου η Goldman Sachs ολοκλήρωσε μια νέα συμφωνία, αυτή τη φορά με την Μπαρτσελόνα, έναν από τους ιστορικότερους συλλόγους της La Liga αλλά και πολέμιο των σχεδίων του CVC. 

Η συμφωνία με τον καταλανικό σύλλογο, συνολικού ύψους 525 εκατ. ευρώ, αφορά την αναχρηματόδοτηση παλαιότερου χρέους και την αύξηση της διαθέσιμης ρευστότητας.

Αυτή η εξέλιξη καθιστά την Goldman Sachs τη μεγάλη κερδισμένη των τελευταίων ημερών, δεδομένου ότι είτε προχωρήσει το project του CVC είτε όχι, θα έχει καταφέρει να βάλει «πόδι» στο ισπανικό ποδόσφαιρο.

Υπενθυμίζεται ότι βασική αιτία των αντιρρήσεων της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης στην επένδυση του CVC είναι η ρήτρα, η οποία προβλέπει την είσπραξη ενός μέρους των τηλεοπτικών εσόδων όλων των ισπανικών ομάδων για τα επόμενα 50 χρόνια.

Με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες (άδεια γήπεδα, μειωμένα έσοδα από εμπορικές συμφωνίες) των περισσότερων συλλόγων -και ιδίως των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ (παραδοσιακά οι πιο «σπάταλες» ομάδες της Ισπανίας)- η συγκεκριμένη ρήτρα αποτελεί κόκκινο πανί.

Σε κάθε περίπτωση, η κρίσιμη συνάντηση των μελών της La Liga είναι προγραμματισμένη για τις 12 Αυγούστου, όταν και αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία με το αμερικανικό fund. Με δεδομένες τις υπάρχουσες ισορροπίες, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η υπερψήφισή της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News