Business & Finance Τετάρτη 11/08/2021, 16:56
BUSINESS & FINANCE

Google: Εξετάζει μείωση μισθών για τηλεργαζόμενους

Google: Εξετάζει μείωση μισθών για τηλεργαζόμενους

Μείωση στις αποδοχές ενδέχεται να επέλθει σε όσους εργαζομένους της Google δουλεύουν μόνιμα από το σπίτι. Ο τεχνολογικός κολοσσός αξιοποιεί από τον Ιούνιο – σε πειραματικό στάδιο ακόμη – ένα εργαλείο, με το οποίο οι εργαζόμενοι βλέπουν τις επιπτώσεις της τηλεργασίας ή της αλλαγής γραφείων. «Το νέο μας εργαλείο εργασιακής τοποθεσίας αναπτύχθηκε, ώστε να βοηθήσει τους υπαλλήλους να επιλέξουν συνειδητά σε ποια πόλη ή πολιτεία θα δουλέψουν και να ξέρουν κάθε αλλαγή που θα υπάρξει στον μισθό τους, εάν επιλέξουν να μεταφερθούν ή να δουλέψουν από απόσταση», εξήγησε εκπρόσωπος της Google. Από την μεταβολή αυτή, θα επηρεαστούν περισσότερο αυτοί που έχουν μετακομίσει μακριά από τα αστικά κέντρα.

«Τα μισθολογικά πακέτα εφαρμόζονταν ανέκαθεν ανάλογα με την τοποθεσία, και βρισκόμαστε πάντοτε στην κορυφή της εκάστοτε αγοράς όσον αφορά τις αποδοχές, ανάλογα με την τοποθεσία εργασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, που υπογράμμισε ότι οι αποδοχές θα διαφέρουν από πόλη σε πόλη και από πολιτεία σε πολιτεία.

Όπως επεσήμανε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας υπάλληλος της Google, ο μισθός του θα περικοπεί κατά πάσα πιθανότητα κατά περίπου 10%, καθώς εργάζεται στα γραφεία του Seattle, αλλά μετακινείται για τη δουλειά του από κάποια περιοχή εκτός της πόλης. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος επέλεξε να δουλεύει από το γραφείο αντί της τηλεργασίας, παρότι χρειάζεται περίπου 2 ώρες μετακίνησης από και προς το σπίτι του. «Το ύψος της περικοπής είναι αντίστοιχο της τελευταίας μου προαγωγής. Δεν δούλεψα τόσο σκληρά για μία προαγωγή, ώστε ύστερα να μειωθεί ο μισθός μου», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία πάγια τακτική, η οποία εφαρμόστηκε σε πολλές εταιρείες της Σίλικον Βάλει, ιδίως μετά την επέλαση του κορωνοϊού και την ευρεία υιοθέτηση της τηλεργασίας. Ενδεικτικά, το Facebook και το Twitter μείωσαν τις αποδοχές όσων εργάζονται από το σπίτι και διαμένουν σε φθηνότερες τοποθεσίες. Αντιθέτως, μικρότερες εταιρείες όπως το Reddit και το Zillow προσφέρουν τους ίδιους μισθούς σε όλους τους υπαλλήλους της ίδιας ιεραρχικής κλίμακας ανεξαρτήτως της τοποθεσίας, καθώς όπως υποστηρίζουν, κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να στελεχώσουν άτομα με διαφορετικές απαιτήσεις και χαρακτηριστκά, τα οποία δεν θα μπορούσαν να απασχολούν υπό διαφορετικές συνθήκες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters και BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News