BUSINESS & FINANCE

Οι πυρκαγιές έφεραν πιο κοντά το ελληνικό «πράσινο» ομόλογο 

Οι πυρκαγιές έφεραν πιο κοντά το ελληνικό «πράσινο» ομόλογο 

Οι τεράστιες καταστροφές των τελευταίων ημέρων έχουν εντείνει τις διαδικασίες και στην Ελλάδα για την έκδοση ενός πράσινου ομολόγου. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του δανειακού και διαχειριστικού προγράμματος για το τρέχον έτος, ξεκίνησε έρευνα, από τις αρχές του Ιουνίου, για τη δημιουργία πλαισίου έκδοσης ελληνικών κρατικών χρεογράφων, τα πιστωτικά έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για έργα, δράσεις και προγράμματα του Δημοσίου με αποκλειστικό προσανατολισμό στην πράσινη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Ποια είναι η δέσμευση των εκδοτών

Τα πράσινα ομόλογα διέπονται από μια συγκεκριμένη και βασική ρήτρα. Οι πόροι οι οποίοι θα συγκεντρωθούν κατά την έκδοση ενός τέτοιου είδους χρεογράφου μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για πράσινα έργα. Αυτό σημαίνει πως οι «πράσινοι» πόροι δεν μπορούν να κατευθυνθούν σε οποιαδήποτε άλλη δαπάνη  που μπορεί να προκύψει. 

Πότε θα εκδοθεί το πρώτο ελληνικό «πράσινο» ομόλογο – Τα εμπόδια 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πρώτη έκδοση ενός τέτοιου κρατικού τίτλου μεσομακροχρόνιας διάρκειας θα αποτελέσει μέρος της εκδοτικής στρατηγικής του Δημοσίου για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΜR η έκδοση του πράσινου ομολόγου τοποθετείται περίπου στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 καθώς υπάρχουν προς το παρόν δύο σημαντικά εμπόδια. Πρώτον θα πρέπει να δημιουργηθεί το πλαίσιο τέτοιων εκδόσεων κάτι που άλλωστε ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών καθώς οι κινήσεις και από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ είναι ακόμη διερευνητικές και όπως καταλαβαίνουμε σε πρώιμο σχεδιαστικό στάδιο.

Δεύτερον η έκδοση ενός πράσινου ομολόγου είναι μια δυσκολότερη διαδικασία καθώς θα πρέπει να υπάρχουν και τα κατάλληλα και εγκεκριμένα πράσινα project στα οποία θα κατευθυνθούν και οι οποίοι πόροι προκύψουν. Aυτή τη δεδομένη στιγμή τα περισσότερα πράσινα project που έχουν εκπονηθεί έχουν ενταχθεί είτε στο Ταμείο Ανάκαμψης είτε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Υπενθυμίζεται πως 16 δισ. ευρώ θα δοθούν από τα δύο προγράμματα τόσο για την πράσινη μετάβαση όσο και για την κλιματική αλλαγή. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να σχεδιαστούν και να τρέξουν καινούρια project του Δημοσίου που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν μέσω μια έκδοσης ενός πράσινου ομολόγου.

Τα πράσινα ομόλογα σε ευρωπαϊκό επίπεδο 

Από τον Ιούλιο ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα νέο Ευρωπαϊκό Πρότυπο Πράσινων Ομολόγων για να οδηγήσει χρήματα σε έργα που θα βοηθήσουν το να επιτευχθεί ο κλιματικό στόχος για μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Το εθελοντικό πλαίσιο στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «χρυσού προτύπου» για τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις που θέλουν να συγκεντρώσουν χρήματα για φιλικά προς το περιβάλλον έργα και προγράμματα. Η παγκόσμια αγορά πράσινων ομολόγων αναπτύσσεται έντονα τα τελευταία χρόνια – ξεπερνώντας το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Το ευρωπαϊκό πρότυπο στοχεύει επίσης να βοηθήσει να σταματήσει το «πράσινο πλύσιμο», όπου οι εκδότες ομολόγων επικαλούνται περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς χωρίς αιτιολόγηση. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News