BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στις αλλαγές του MSCI

Αμετάβλητος στις 897 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στις αλλαγές του MSCI

Σταθεροποιητικά κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να παραμένει σε απόσταση αναπνοής από το ψυχολογικό φράγμα των 900 μονάδων, καθώς τα στηρίγματα από ΕΧΑΕ, Lamda και Τιτάνα απορροφούν τις πιέσεις σε Jumbo – Τέρνα Ενεργειακή.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,05% και διαμορφώνεται στις 897,59 μονάδες, κερδίζοντας μετά βίας μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (897,15 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε κάτι περισσότερο από μία μονάδα (896,65 έως 897,91 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παρουσιάσει ελαφρά βελτίωση και να καθορίζεται στα 4,5 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Οι επενδυτές, όπως έχει διαφανεί τις τελευταίες ημέρες, βρίσκονται σε καλοκαιρινή διάθεση, με αποτέλεσμα ο συναλλαγματικός όγκος να είναι αισθητά περιορισμένος και οι διακυμάνσεις του Γ.Δ. να κυμαίνονται εντός ενός στενού εύρους.

Αυτή η κατάσταση έχει, αναμφίβολα, συμβάλλει στην τρέχουσα στασιμότητα της Λεωφόρου Αθηνών, με την ελληνική αγορά να μην καθίσταται ικανή να διασπάσει πειστικά τις αντιστάσεις των 900 μονάδων και να επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα.

Το βράδυ, πάντως, αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις από τον MSCI για την τακτική αναθεώρηση των δεικτών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, από ελληνικής πλευράς δεν αναμένεται κάποια κίνηση, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η έκπληξη της τελευταίας στιγμής. 

Σε κάθε περίπτωση, ελλείψει άλλων καταλυτών, τα σενάρια για τις αλλαγές του MSCI φαίνεται ότι επηρεάζουν το σημερινό επενδυτικό κλίμα.

Επιφυλακτικά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει επιφυλακτικά κέρδη, καθώς λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), βρίσκεται στο +0,56% και τις 559,73 μονάδες, προσπαθώντας εκ νέου να διασπάσει τις αντιστάσεις των 560 μονάδων. 

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει άνοδο κατά 0,5%, παραμένοντας άνω του ψυχολογικού ορίου των 2,5 ευρώ, ενώ κατά 0,5% αυξάνεται και η μετοχή της Alpha Bank. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank κινείται στο +0,3% και κυμαίνεται σταθερά άνω του τεχνικού σημείου του 0,8 ευρώ, ενώ αντίθετα απολυτώς ελεγχόμενες πιέσεις δέχεται η μετοχή της Πειραιώς, η οποία υποχωρεί προς το 1,43 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,53% 1,147 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,156 ευρώ
  • Eurobank 0,28% 0,8022 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,48% 2,525 ευρώ
  • Πειραιώς -0,28% 1,433 ευρώ

Σε Jumbo, Tέρνα το ενδιαφέρον

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Jumbo, η οποία διολισθαίνει κατά 1,6% και τα 13,10 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στο πτωτικό σερί της τελευταίας περιόδου. 

Ισχυρές απώλειες της τάξης του 2% δέχεται και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία υποχωρεί στο επίπεδο των 11,5 ευρώ. Μικρότερη πτώση σημειώνει, από την πλευρά της, η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία βρίσκεται στο -0,5%.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία ενισχύεται κατά 1,5% και προσεγγίζει το όριο των 4 ευρώ. Κέρδη της τάξης του 1% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Lamda Development – Τιτάνα. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 37 μετοχές κινούνται ανοδικά, 13 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ ακόμη 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News