BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Φλερτάρει ξανά με τις 900 μονάδες

Στις 897 μονάδες ο Γ.Δ. με άνοδο 0,46%

Χρηματιστήριο: Φλερτάρει ξανά με τις 900 μονάδες

Επιφυλακτικά ανοδικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αγορά βρήκε στηρίγματα σε επιλεγμένα μη τραπεζικά blue chips, παρά την πλήρη απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος, ως απόρροια της κορύφωσης της καλοκαιρινής περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,46% και ενισχύθηκε στις 897,15 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας, κερδίζοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (893,07 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε έξι μονάδες (από 891,71 έως 897,68 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει καθηλωμένος, μην υπερβαίνοντας το 42 εκατ. ευρώ.

Η Λεωφόρος Αθηνών, παρά το αδύναμο ξεκίνημα στην ημέρα, κατάφερε να βρει ορισμένα στηρίγματα, τα οποία οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη εκ νέου προς τις αντιστάσεις των 900 μονάδες. Ωστόσο, η διάσπασή τους είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσει περαιτέρω καύσιμα.

Εξάλλου, ενόσω οδεύουμε προς την κορύφωση του καλοκαιριού, είναι σαφές ότι οι όγκοι των συναλλαγών θα κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει «μεγάλα πράγματα» στο ελληνικό ταμπλό.

Έτσι, δικαιολογημένα, οι αναλυτές αναμένουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μια στασιμότητα στη Λεωφόρο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να έχει ως βασικό στήριγμα τις 880 μονάδες και ως βασικές αντιστάσεις τις 900 μονάδες. 

Στον εν λόγω κλίμα, αναμφίβολα, συμβάλλουν και οι οικονομικές επιπτώσεις των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν την εικόνα του φετινού προϋπολογισμού, παρά την μέχρι στιγμής ικανοποιητική επίδοση του τουρισμού.

Στάσιμες οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος παρουσίασε οριακές μεταβολές, καθώς τερμάτισε αμετάβλητος στις 556,61 μονάδες, παραμένοντας εντός του στενού εύρους των 550 – 560 μονάδων.

Από τις τραπεζικές συναλλαγές, ξεχώρισε η πτώση στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία υποχώρησε κατά 0,9%, μετά την αναδίπλωση του MSCI και τη μη εισαγωγή στον δείκτη Small Cap (παρά την αρχική ανακοίνωση).

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Alpha Bank κατέγραψε μικρή άνοδο κατά 0,44% και ανέκτησε το όριο του 1,14 ευρώ. Σταθεροποιητικά κινήθηκαν, ταυτόχρονα, οι μετοχές των Eurobank και Εθνική Τράπεζα.  

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Attica Bank, η οποία παρά την ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα, κατάφερε να κλείσει με άνοδο κατά 2% και να κινηθεί προς το τεχνικό σημείο του 0,16 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,44% 1,141 ευρώ
  • Attica Bank 2,09% 0,156 ευρώ
  • Eurobank -0,22% 0,80 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,12% 2,513 ευρώ
  • Πειραιώς -0,90% 1,437 ευρώ

Στηρίγματα από ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστίασε στη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία αυξήθηκε κατά 2,4%, δείχνοντας σημάδια «ζωής» μετά από αρκετές συνεδριάσεις. Στηρίγματα παρείχε και η μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,1%, όπως και η μετοχή της Mytilineos, η οποία τερμάτισε στο +2%.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε με άνοδο της τάξης του 1,9%, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφάνισε και η μετοχή της ΔΕΗ. Στον αντίποδα, υπό πίεση βρέθηκαν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ, οι οποίες υποχώρησαν κατά 1,5% και κατά 1%, αντίστοιχα.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ταυτόχρονα, η μετοχή της Cenergy αυξήθηκε σημαντικά κοντά στο +3,7%, ενώ κέρδη άνω του 3% παρουσίασε και η μετοχή της Intracom. Η μετοχή της Παπουτσάνη, επίσης, τερμάτισε στο +2,7%.

Συνολικά, 62 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 37 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 29 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News