Business & Finance Τρίτη 10/08/2021, 17:24
BUSINESS & FINANCE

Πράσινο ομόλογο ετοιμάζει για το 2022 το ελληνικό δημόσιο

Πράσινο ομόλογο ετοιμάζει για το 2022 το ελληνικό δημόσιο

Την έκδοση πράσινου ομολόγου για την χρηματοδότηση της πράσινης και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, η πρώτη έκδοση ενός τέτοιου κρατικού τίτλου θα αποτελέσει μέρος της εκδοτικής στρατηγικής του ελληνικού δημοσίου για το επόμενο έτος. Κι αυτό, διότι το δανειακό πρόγραμμα της φετινής χρονιάς έχει ολοκληρωθεί, κατά το μεγαλύτερο μέρος του.

Πρώτο βήμα για την έκδοση του πράσινου ομολόγου, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, αποτελεί η δημιουργία του κατάλληλο πλαισίου έκδοσης. Τα έσοδα από τις συγκεκριμένες εκδόσεις θα χρησιμοποιούνται για έργα, δράσεις και προγράμματα του ελληνικού δημοσίου με αποκλειστικό προσανατολισμό την πράσινη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, από πλευράς Ελλάδας, μόνο ορισμένες επιχειρήσεις -όπως για παράδειγμα η Τέρνα Ενεργειακή και η ΔΕΗ- έχουν βγει στην αγορά των πράσινων ή βιώσιμων ομολόγων.

Τα πράσινα ομόλογα είναι χρεόγραφα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση έργων με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και το κλίμα.

Εκδίδονται από εταιρείες, οργανισμούς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κυβερνήσεις και έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, ενώ οι εκδότες διασφαλίζουν ότι τα έσοδα διατίθενται σε πράσινα έργα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News